Zioła, przyprawy, herbaty - zdrowykram

Zioła, przyprawy, herbaty

 

ARCYDZIĘGIEL LITWOR

Arcydzięgiel litwor lekarski właściwości lecznicze i zastosowanie – ma właściwości stymulujące układ trawienny. Arcydzięgiel zwiększa przede wszystkim produkcję soku żołądkowego a także wzmaga wytwarzanie enzymów trawiennych, – posiada związek pobudzający produkcję interferonu zwalczającego infekcje wirusowe u ludzi oraz zwierząt, – olejek z arcydzięgla używany zewnętrznie ma właściwości przeciwbólowe, – pomocny w przypadkach problemów krążeniem, gdyż posiada możliwości polepszania przepływu krwi do obwodowych części ciała, – posiada delikatne właściwości wykrztuśne – przynosi także ulgę cierpiącym na zapalenie oskrzeli, jak również łagodzi wszelkie dolegliwości związane z układem oddechowym, – posiada właściwości antyseptyczne, uspokajające oraz średnio napotne, – usuwa toksyny z organizmu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1 łyżkę korzeni zalać 1 1/2 szklanki wrzącej wody i naparzać pod przykryciem 15 minut. Odstawić na 10 minut i przecedzić. Pić po 1/4 – 1/3 szklanki 2 – 3 razy dziennie 30 minut przed jedzeniem jako środek pobudzający wydzielanie soków trawiennych, albo po posiłkach – jako lek wiatropędny.

 

 

 

 

 

 

 

BARSZCZ CZERWONY EKO DARY NATURY

Barszcz czerwony – ekologiczny Buraki użyte do produkcji naszego barszczu pochodzą z upraw gospodarstw ekologicznych, w których nie stosuje się środków chemicznych. Są więc w 100% naturalne i zdrowe. Również pozostałe składniki naszego barszczu zebrane zostały z upraw ekologicznych lub z certyfikowanych ekologicznie obszarów naturalnych. Sposób użycia: 1 saszetkę barszczu zalać szklanką wrzątku i parzyć ok. 10 minut. Masa netto: 60g (20x3g) Skład: burak ćwikłowy, porzeczka czarna, czosnek niedźwiedzi, majeranek, cebula suszona, grzyby suszone, cukier trzcinowy, pieprz czarny ziarno.

 

 

 

 

ŁUSKA BABKI JAJOWATEJ EKO

Nasienna łupina babki jajowatej (błonnik naturalny) Według literatury zielarskiej nasienna łupina babki jajowatej może wspomóc: zwalczyć nadwagę i otyłość, usprawnić pracę jelit, zmniejszyć dolegliwości z zaparciem, oczyścić organizm z resztek pokarmowych. Sposób użycia: 2 łyżeczki błonnika zalać 200 ml przestudzonej wody, soku lub jogurtu. Spożywać  po lekkim spęcznieniu produktu 2 razy dziennie, 20-30 minut przed posiłkiem. Skład: nasienna łupina babki jajowatej 100% Masa netto: 50g

 

 

 

 

 

 

NASIONA BABKI JAJOWATEJ

Nasiona babki jajowatej Według literatury zielarskiej nasiona babki jajowatej dzięki swoim właściwościom oczyszczającym i regulującym trawienie, mogą pomóc uporać się z popularnymi chorobami dzisiejszej cywilizacji m.in. takimi jak: otyłość, cukrzyca, miażdżyca. Działanie tego surowca poprawia pracę jelit oraz przedłuża uczucie sytości po spożyciu posiłku. Sposób użycia: 2 łyżeczki surowca zalać 100 ml przegotowanej i przestudzonej wody, soku lub jogurtu, po czym odstawić do lekkiego spęcznienia. Można spożywać 2 razy dziennie 20-30 min przed posiłkiem. Skład: nasiona babki jajowatej 100% Masa netto: 50g

 

 

 

 

 

 

BABKA LANCETOWATA LIŚĆ

Babka lancetowata jej inne nazwy to: babka wąskolistna, babka koniczynowa, języczki polne. Babka jest byliną o charakterystycznych gładkich, ciemnozielonych liściach, zebranych w przyziemną różyczkę. Liście te są dodatkowo górą zaostrzone, dołem zaś zwężają się w ogonek. Kwiatostan tej rośliny przyjmuje postać kulistego lub jajowatego kłosa. Babka lancetowata kwitnie od maja do sierpnia. Babka lancetowata od wieków znana jest i stosowana w medycynie ludowej. Zielarki znały jej walory i chętnie stosowały. Jej walory lecznicze doceniano już w starożytności, gdzie stosowano sok z babki na ukąszenia skorpionów i węży. W średniowieczu okłady z liści babki pomagały na złamania i opuchlizny oraz jako antidotum na miłosne oczarowanie. Babka lancetowata – właściwości lecznicze i zastosowanie -wykazuje właściwości antybiotyczne, -zwiększa krzepliwość krwi, działa ściągająco, oczyszcza krew, płuca i żołądek, -zmniejsza przekrwienie błon śluzowych oraz nadmierną przepuszczalność włosowatych naczyń krwionośnych, -działa również rozkurczowo na mięśnie gładkie górnych dróg oddechowych oraz wykrztuśnie i moczopędnie, -działa przeciwzapalnie w jamie ustnej, gardle i przewodzie pokarmowym, -działa gojąco na rany, oparzenia, wspomaga regenerację naskórka, jak również stosowana jest na wysypki i wrzody, -stosuje się ją w leczeniu rozedmy płuc i astmy, a także w zewnętrznym leczeniu skóry, ze względu na działanie przeciwzapalne i ściągające, -z liści babki przyrządza się napary, pomocne w nieżytach jamy ustnej, przewodu pokarmowego i oddechowego, w owrzodzeniach żołądka, zatruciach bakteryjnych, także biegunkach – głównie u dzieci. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Napar 1 łyżkę suszu zalewamy 350 ml ciepłej wody. Gotujemy pod przykryciem przez około 5 minut. Gorący wywar należy odstawić do ostygnięcia na 10-15 minut. Dziennie stosuje się ją nie częściej niż 3 razy po 1 szklance. Po wystygnięciu naparu, można używać jako okładu leczniczego. Jeśli chcemy go wykorzystać do przemywania oczu należy dodać do niego nieco przegotowanej wody.

 

 

 

 

 

 

BEZ CZARNY KWIAT

Bez czarny jest jedną z pierwszych roślin o właściwościach leczniczych stosowanych przez człowieka. Występuje w miejscach wilgotnych, na brzegach lasów, nad rzekami. Czarny bez odgrywał ważną rolę w medycynie tradycyjnej: w celach leczniczych używano wszystkie jego części, od kwiatów po korzenie. Owoce bzu czarnego są surowcem antocyjanowym tzn. posiadają właściwości antyoksydacyjne, czyli pomocne są przy zwalczaniu wolnych rodników Pektyny ułatwiają przygotowanie powidełek o właściwej konsystencji, z dużą zawartością witamin (A, C i z grupy B) oraz związków mineralnych. Powidełka o wyjątkowym smaku pomocne są w walce z wrzodami i zaparciami. Owoce możemy również wykorzystać do przygotowania soku lub po prostu ususzyć i stosować, kiedy potrzebujemy usunąć z organizmu egzogenne toksyny oraz szkodliwe produkty przemiany materii, w niestrawnościach, zaparciach oraz w przeziębieniu i różnych bólach. Herbata z czarnego bzu – właściwości lecznice i zastosowanie – działają wykrztuśnie, – rozrzedzają katar, – działają napotnie, – mają działanie antywirusowe, – wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych, – wzmacniają odporność, – działają moczopędnie, – wzmacniają naczynia włosowate, – stabilizują krwiobieg, – uśmierzają ból głowy, – chłodzą, – działają oczyszczająco, – przyspieszają przemianę materii. Jak przygotować herbatę z czarnego bzu, odwar oraz syrop? Herbata z czarnego bzu: (1 łyżeczkę) herbaty zalać przegotowaną wodą. Parzyć 10-15 minut pod przykryciem. Pić 1-2 razy dziennie. Odwar z kwiatów czarnego bzu: łyżkę kwiatów czarnego bzu zalej szklanką zimnej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw na 15 minut, przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po 1/3 szklanki jako środek napotny, przeciwgorączkowy i moczopędny. Syrop z kwiatów bzu czarnego: kwiaty z 20-40 baldachów zalewamy syropem otrzymanym przez zagotowanie 1 kg cukru z 1 litrem wody i plastrami cytryny. Pozostawiamy na 2 dni, mieszając raz dziennie po czym filtrujemy i zagotowujemy sok przed przelaniem do wyparzonych butelek.

 

 

 

 

 

OWOC BZU CZARNEGO

Bez czarny (Sambucus nigra) to jedna z pierwszych roślin leczniczych docenionych przez człowieka. Rośnie w miejscach wilgotnych, na brzegach lasów, nad rzekami. Czarny bez to jedna z najstarszych roślin leczniczych znanych w Europie. Odgrywał niezwykłą rolę w medycynie ludowej: w celach terapeutycznych stosowano wszystkie jego części, od kwiatów po korzenie. Owoce bzu czarnego są surowcem antocyjanowym, a co się z tym wiąże, wykazują właściwości antyoksydacyjne, czyli zdolność do wiązania wolnych rodników. Obecność pektyn ułatwia przygotowanie powidełek o odpowiedniej konsystencji, bogatych w witaminy (A, C i z grupy B) oraz w związki mineralne. Powidełka o niepowtarzalnym smaku pomocne są przy wrzodach i zaparciach. Owoce możemy także wykorzystać do zrobienia soku lub po prostu ususzyć i stosować, gdy potrzebujemy oczyścić organizm z egzogennych toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii, w niestrawnościach, zaparciach oraz w przeziębieniu i różnych bólach. DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE: – Zwalczają przeziębienie. Napary z kwiatów działają rozgrzewająco, napotnie i pomagają odkrztuszać wydzielinę z oskrzeli; – Mają właściwości przeciwzapalne. Wodnych wyciągów z kwiatów bzu można używać do płukania jamy ustnej i gardła oraz do okładów na powieki przy zapaleniu spojówek. Sprawdzają się również przy przemywaniu skóry ze zmianami trądzikowymi lub zapalnymi; – Działają moczopędnie. Herbatki z kwiatów lub owoców czarnego bzu stosuje się pomocniczo w leczeniu chorób układu moczowego i podczas kuracji oczyszczających; – Wspomagają odchudzanie. Owoce czarnego bzu mają działanie przeczyszczające i często wchodzą w skład mieszanek odchudzających; – Zwalczają wolne rodniki. Owoce są najbogatszym źródłem silnych przeciwutleniaczy – antocyjanów. Zawierają też dużo witaminy C. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Napar z owoców czarnego bzu: suszone owoce (łyżkę owoców) zalewa się zimną wodą i gotuje pod przykryciem 5–10 minut). Powidła z owoców czarnego bzu: Na 1 kg owoców około 400 g cukru, odrobina wody i sok z cytryny – gotujemy do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Jeśli obawiamy się pestek lub nie odpowiada nam ich obecność, możemy po krótkim zagotowaniu bez cukru przetrzeć przez sito, a potem otrzymany mus gotować z cukrem. Przepis na nalewkę z czarnego bzu: 1. Owoce przepłucz na sicie, dobrze osącz, wsyp do słoja, zalej alkoholem. 2. Postaw w ciepłym, ciemnym miejscu. Po miesiącu przefiltruj. 3. Z wody i cukru ugotuj syrop, przestudź i połącz z alkoholem. 4. Po tygodniu przefiltruj, zlej do butelek, szczelnie zakręć i odstaw w ciemne, średnio chłodne miejsce. 5. Nalewka jest gotowa po ok. 6 miesiącach Składniki na nalewkę z czarnego bzu: • 1 kg owoców czarnego bzu • 1 l spirytusu 96 proc. • 0,5 l wody • 25 dag cukru

 

 

 

 

 

 

BEZ CZARNY OWOC HERBATKA

Bez czarny (Sambucus nigra) to jedna z pierwszych roślin leczniczych docenionych przez człowieka. Rośnie w miejscach wilgotnych, na brzegach lasów, nad rzekami. Czarny bez to jedna z najstarszych roślin leczniczych znanych w Europie. Odgrywał niezwykłą rolę w medycynie ludowej: w celach terapeutycznych stosowano wszystkie jego części, od kwiatów po korzenie. Owoce bzu czarnego są surowcem antocyjanowym, a co się z tym wiąże, wykazują właściwości antyoksydacyjne, czyli zdolność do wiązania wolnych rodników. Obecność pektyn ułatwia przygotowanie powidełek o odpowiedniej konsystencji, bogatych w witaminy (A, C i z grupy B) oraz w związki mineralne. Powidełka o niepowtarzalnym smaku pomocne są przy wrzodach i zaparciach. Owoce możemy także wykorzystać do zrobienia soku lub po prostu ususzyć i stosować, gdy potrzebujemy oczyścić organizm z egzogennych toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii, w niestrawnościach, zaparciach oraz w przeziębieniu i różnych bólach. DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE: – Zwalczają przeziębienie. Napary z kwiatów działają rozgrzewająco, napotnie i pomagają odkrztuszać wydzielinę z oskrzeli; – Mają właściwości przeciwzapalne. Wodnych wyciągów z kwiatów bzu można używać do płukania jamy ustnej i gardła oraz do okładów na powieki przy zapaleniu spojówek. Sprawdzają się również przy przemywaniu skóry ze zmianami trądzikowymi lub zapalnymi; – Działają moczopędnie. Herbatki z kwiatów lub owoców czarnego bzu stosuje się pomocniczo w leczeniu chorób układu moczowego i podczas kuracji oczyszczających; – Wspomagają odchudzanie. Owoce czarnego bzu mają działanie przeczyszczające i często wchodzą w skład mieszanek odchudzających; – Zwalczają wolne rodniki. Owoce są najbogatszym źródłem silnych przeciwutleniaczy – antocyjanów. Zawierają też dużo witaminy C. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Napar z owoców czarnego bzu: suszone owoce (łyżkę owoców) zalewa się zimną wodą i gotuje pod przykryciem 5–10 minut). Powidła z owoców czarnego bzu: Na 1 kg owoców około 400 g cukru, odrobina wody i sok z cytryny – gotujemy do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Jeśli obawiamy się pestek lub nie odpowiada nam ich obecność, możemy po krótkim zagotowaniu bez cukru przetrzeć przez sito, a potem otrzymany mus gotować z cukrem. Przepis na nalewkę z czarnego bzu: 1. Owoce przepłucz na sicie, dobrze osącz, wsyp do słoja, zalej alkoholem. 2. Postaw w ciepłym, ciemnym miejscu. Po miesiącu przefiltruj. 3. Z wody i cukru ugotuj syrop, przestudź i połącz z alkoholem. 4. Po tygodniu przefiltruj, zlej do butelek, szczelnie zakręć i odstaw w ciemne, średnio chłodne miejsce. 5. Nalewka jest gotowa po ok. 6 miesiącach Składniki na nalewkę z czarnego bzu: • 1 kg owoców czarnego bzu • 1 l spirytusu 96 proc. • 0,5 l wody • 25 dag cukru

 

 

 

 

 

 

KWIAT BZU CZARNEGO HERBATKA

Bez czarny jest jedną z pierwszych roślin o właściwościach leczniczych stosowanych przez człowieka. Występuje w miejscach wilgotnych, na brzegach lasów, nad rzekami. Czarny bez odgrywał ważną rolę w medycynie tradycyjnej: w celach leczniczych używano wszystkie jego części, od kwiatów po korzenie. Owoce bzu czarnego są surowcem antocyjanowym tzn. posiadają właściwości antyoksydacyjne, czyli pomocne są przy zwalczaniu wolnych rodników Pektyny ułatwiają przygotowanie powidełek o właściwej konsystencji, z dużą zawartością witamin (A, C i z grupy B) oraz związków mineralnych. Powidełka o wyjątkowym smaku pomocne są w walce z wrzodami i zaparciami. Owoce możemy również wykorzystać do przygotowania soku lub po prostu ususzyć i stosować, kiedy potrzebujemy usunąć z organizmu egzogenne toksyny oraz szkodliwe produkty przemiany materii, w niestrawnościach, zaparciach oraz w przeziębieniu i różnych bólach. Herbata z czarnego bzu – właściwości lecznice i zastosowanie – działają wykrztuśnie, – rozrzedzają katar, – działają napotnie, – mają działanie antywirusowe, – wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych, – wzmacniają odporność, – działają moczopędnie, – wzmacniają naczynia włosowate, – stabilizują krwiobieg, – uśmierzają ból głowy, – chłodzą, – działają oczyszczająco, – przyspieszają przemianę materii. Jak przygotować herbatę z czarnego bzu, odwar oraz syrop? Herbata z czarnego bzu: (1 łyżeczkę) herbaty zalać przegotowaną wodą. Parzyć 10-15 minut pod przykryciem. Pić 1-2 razy dziennie. Odwar z kwiatów czarnego bzu: łyżkę kwiatów czarnego bzu zalej szklanką zimnej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw na 15 minut, przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po 1/3 szklanki jako środek napotny, przeciwgorączkowy i moczopędny. Syrop z kwiatów bzu czarnego: kwiaty z 20-40 baldachów zalewamy syropem otrzymanym przez zagotowanie 1 kg cukru z 1 litrem wody i plastrami cytryny. Pozostawiamy na 2 dni, mieszając raz dziennie po czym filtrujemy i zagotowujemy sok przed przelaniem do wyparzonych butelek.

 

 

 

 

 

 

 

 

KORZEŃ BIEDRZEŃCA

KORZEŃ BIEDRZEŃCA EKO Według literatury zielarskiej korzeń biedrzeńca może działać korzystnie na górne drogi oddechowe. Sposób użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie. Skład: korzeń biedrzeńca Eko 100%

 

 

 

 

 

 

ZIELE BLUSZCZYKA

ZIELE BLUSZCZYKA EKO herbatka Według literatury zielarskiej ziele bluszczyka można stosować jako przyprawę korzenną oraz środek wzmacniający, odtruwający, przeciwzapalny i wspomagający przemianę materii. Sposób użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie. Skład: ziele bluszczyka EKO 100%

 

 

 

 

 

 

ZIELE BODZISZKA

Ziele bodziszka cuchnącego – Geranium robertianum herba Według literatury zielarskiej ziele bodziszka cuchnącego używa się jako skuteczny środek przeciw bielactwu w postaci herbatek i okładów; kąpiel w naparze z ziela bodziszka cuchnącego ma działanie ściągające. Poprawia stan skóry, łagodzi podrażnienia. Kąpiele zalecane są dla osób mających wrażliwą skórę. Sposób użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie. Skład: ziele bodziszka cuchnącego EKO 100%

 

 

 

 

 

OWOC BORÓWKI BRUSZNICY

Czarna jagoda czyli inaczej borówka czernica jest to niewysoka krzewinka. Jeśli występują one w dużej ilości, to tworzą w lasach rozległe borówczyska, w których można spędzić nawet kilka godzin na zbieraniu owoców czyli jagód. Jagody można zbierać od lipca do początków września. Zawierają one dużo cukru, kwasów organicznych, garbników, witamin i barwników organicznych. Intensywnie czerwony sok z czarnych jagód stosowany jest do barwienia win. Czarne jagody zawierają cukry, dużo potasu, wapń, fosfor, magnez oraz witaminy A, B1, B2, B6 PP, i C. Jagoda czarna owoce suszone – właściwości lecznicze i zastosowanie – są stosowane w leczeniu tzw. kurzej ślepoty. Czarna jagoda stosowana jest także w leczeniu zwyrodnienia plamki żółtej, a jak potwierdzają badania, długotrwałe zażywanie wyciągu z borówki czernicy, bo tak właściwie czarna jagoda się nazywa, poprawia wzrok u krótkowidzów, – zawarte w jagodach garbniki neutralizują toksyny pokarmowe i blokują wchłanianie ich przez błony śluzowe, – są także pomocne w infekcjach układu moczowego, – znajdujące się w nich flawonoidy (przeciwutleniacze) mają działanie antynowotworowe, – chronią przed rakiem jelit i obniżają poziom cholesterolu, – działają regulująco na stolec, sok czy odwar (przecedzony) ma właściwości zapierające i stosowany jest przy biegunkach, -napary z suszonych owoców, przeciwnie niż świeże jagody, działają przeciwbiegunkowo i pomagają w zwalczaniu pasożytów przewodu pokarmowego. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Napar: wystarczy owoce zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem ok. 10 min. (ok.2 łyżeczek na szklankę) Odwar: przygotowuje się poprzez podgotowanie owoców przez 10-15 minut (ok. 1-2 łyżek stołowych na 0,5 l wody). Suszone owoce mogą służyć za przekąskę, a zmieszane z płatkami lub jogurtem stanowią zdrowe i pożywne śniadanie.

 

 

 

 

 

 

BŁAWATEK CHABER

Chaber bławatek jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią należącą do rodziny Złożonych, rośnie głównie w Europie oraz Azji. W naszym kraju występuje jako pospolity chwast. Surowcem medycznym są kwiaty chabru bławatka. Kwiaty rosną na końcach rozgałęzień pędów tworząc charakterystyczne koszyczki. Na obrzeżach koszyczka kwiaty języczkowe są koloru chabrowo-niebieskiego, niekiedy białego, różowego lub brunatnopąsowego. W bławatku występuje duża ilość glikozydów antocyjanowych, ponadto flawonoidów, związeków goryczowych centauryna, heterozydcichorynowych oraz soli mineralnych zawierających dużo manganu. Posiada działanie moczopędne polegające na zwiększaniu niekiedy wielokrotnie, ilość wydalanego moczu, zwłaszcza jeśli zahamowanie było silne. Chaber bławatek – właściwości lecznicze i zastosowanie – działa moczopędnie, – polecany w różnych chorobach nerek, – zapobiega tworzeniu się kamieni, – ma działanie przeciwzapalne, – leczy zapalenie spojówek, – dobroczynnie działają okłady z chabra na zmęczone oczy i płukanki gardła oraz jamy ustnej w stanach zapalnych, – idealnie nadaje się do pielęgnacji włosów, – napary z kwiatów chabru stosuje się doustnie w przewlekłych chorobach nerek połączonych ze skąpym wydzielaniem moczu. Jak przygotować napar z chabru bławatka? Napar z bławatka przy zapaleniu nerek, należy jedną łyżkę kwiatów zalać szklanką wrzącej wody i przez 15 minut naparzać pod przykryciem. Potem odstawić na 15 minut i przecedzić. Napar należy pić dwa razy dziennie po pół szklanki między posiłkami jako środek moczopędny w chorobach zapalnych nerek. Można go też stosować zewnętrznie do okładów na oczy i do zmywania głowy dotkniętej grzybicą lub łupieżem. Napar oczny: zmieszać 4 łyżki kwiatów chabru, 3 łyżki ziela świetlika i 2 łyżki kwiatów rumianku. Zalać 2 łyżki mieszanki 1 szklanką wrzącej wody i naparzać pod przykryciem 15 minut. Odstawić na 15 minut, przecedzić. Przykładać ciepłe przymoczki na oczy w stanach zapalnych, kilkakrotnie w ciągu dnia.

 

 

 

 

BRZOZA LIŚĆ

Liść brzozy – rodzaj drzew i krzewów należący do rodziny brzozowatych. Rośnie dziko w strefie umiarkowanej w Europie, Azji i Ameryce Północnej. W Polsce najczęściej występuje brzoza brodawkowata. Suszone liście brzozy zawieraja około 1,5-2,3% związków flawonoidowych, a wsród nich hiperozyd, mirycetynę oraz luteoline, do 9% garbników katechinowych, do 3,2% saponin , związki trojterpenowe (np. folientriol oraz folientetraol), ślady olejku eterycznego, kwasy organiczne, pośród nich kwas askorbowy, żywice oraz sole mineralne. Suszony liść brzozy – właściwości lecznicze i zastosowanie – pobudza wydalanie moczu i wypłukuje piasek, zapobiegając tworzeniu się kamieni moczowych, – działanie moczopędne, napotne, przeciwreumatyczne, – poprawiają przemianę materii, – działają odtruwająco na układ krwionośny, – stosuje się przy przewlekłych infekcjach dróg moczowych. – liście brzozy stosuje się również w niektórych chorobach skóry, np. przy łuszczycy, łojotoku, – mają zastosowanie także w pielęgnacji włosów. Jak przygotować napar z liści brzozy? Napar – zalać 1-2 łyżeczki suszonych liści szklanką wrzątku. Postawić ten napar na ogniu i ponownie zagotować, przez około trzy minuty. Następnie wyłączyć ogień i zostawić napar pod przykryciem około 10 minut. Odcedzić napar – taki jest już gotowy do picia. Odwar: 1 łyżkę liści zalać 1 szklanką wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 20 minut. Odstawić na 10 minut, przecedzić.

 

 

 

 

ZIELE BUKWICY

Bukwica lekarska – to roślina wieloletnia całkiem pospolita w Polsce. Zaliczamy ją do rodziny wargowych. Występuje na wzgórzach, łąkach, polanach, pastwiskach. Surowcem lekarskim jest ziele. Pięknie wygląda w uprawie, zwłaszcza w większych skupiskach. Ziele bukwicy bogate jest w betainy – ok. 0,5% (stachydryna, turycyna, betonicyna), fenolokwasy (cynamonowy, kawowy, syryngowy, wanilinowy, p-kumarowy, p-hydroksybenzosowy, ferulowy, chlorogenowy, rozmarynowy), depsydy, garbniki (ok. 15%), gorycze, cholinę, irydoidy (harpagozyd). Ciekawostka są fenyloetanoidy (akteozyd, forsycjozyd B, leukosceptozyd B, betoniozydy A-E, kampneozyd II), olejek eteryczny. Bukwica lekarska zastosowanie i działanie – oczyszcza drogi oddechowe, – leczy błonę śluzową żołądka i jelit, – hamuje biegunkę, – wstrzymuje odwodnienie organizmu, – działa przeciwbakteryjnie, – wzmacnia układ nerwowy, – działa wykrztuśnie i przeciwgorączkowo, – pomaga w leczeniu ran – hamuje krwawienie, – przyśpiesza regenerację naskórka, – niszczy bakterie i wirusy. Jak przygotować napar i nalewkę z Bukwicy? Napar – gotować 3 minuty 1 łyżeczkę korzenia w jednej szklance wody. Parzyć 10 minut. Popijać 4 razy dziennie po 1/4 szklanki na kaszel. Na to samo: napar z 15 g liści na 0,5 litra wody. Wypijać dziennie 1 szklankę w trzech porcjach. Nalewka – łyżkę suszu zalać wódką 40% i odstawić w ciemne miejsce na około 3 tygodnie. Po tym czasie alkohol przecedzić i dosłodzić miodem wedle uznania. Po dwóch tygodniach nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek.

 

 

 

 

 

 

ZIELE BYLICY

Bylica Boże drzewko jest silnie aromatycznym, o gorzkim smaku, krzaczastym ziołem osiągającym wysokość do 1m. Zioło to jest rośliną wieloletnią. Bylica Boże drzewko ma drzewiaste łodygi, pierzaste liście koloru srebrno-zielonego oraz żółte kwiaty. Surowcem zielarskim jest ziele bożego drzewka, które zbiera się na początku kwitnienia roślin, ścinając całe niezdrewniałe, zielone pędy. Bylica boże drzewko zawiera w swoim składzie cenne substancje takie jak olejek eteryczny, związki kumarynowe, żywice, kwasy organiczne, w tym kwas kawowy, garbniki, gorycze, sole mineralne i niewielkie ilości prowitaminy A i witaminy C. DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE: – działa głównie żółciopędnie, – ułatwia przepływ żółci z pęcherzyka żółciowego do dwunastnicy, – dzięki dużej zawartości soli mineralnych wzmaga wytwarzanie soków trawiennych, – wspomaga funkcjonowanie żołądka oraz jelit poprzez zwiększenie produkcji kwasów, – ma właściwości oczyszczające, – dzięki właściwościom bakteriobójczym jest skutecznym lekiem przy zakażeniach zewnętrznych i wewnętrznych, – służy także do zwalczania pasożytów jelitowych u dzieci, zwłaszcza glist i owsików, – stosowane przy owrzodzeniach żołądka, jelit, w biegunce i lekkich krwawieniach, – do przemywania ropiejących ran, czyraków, do okładów, – stosowana zewnętrznie wykazuje właściwości gojące w ropiejących ranach lub owrzodzeniach, – stosowany jako dodatek do kąpieli ożywiającej wzmacnia bardzo skutecznie cały układ nerwowy. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Napar-1 łyżkę ziela zalać 2 szklankami gorącej wody. Naparzać 5 -20 minut pod przykryciem,odstawić na 10 minut,przecedzić. Pić 2 -3 razy dziennie przed jedzeniem 1/3 szklanki naparu. Nalewka – 50 g ziela zalać szklanką 70% alkoholu i pozostawić w ciemnym miejscu na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu nalewkę odcedza się i przelewa do butelki z ciemnego szkła. Pije się ją po 15-20 kropli w kieliszku wody pół godziny przed posiłkiem 2-3 razy dziennie jako lek żołądkowy i poprawiający trawienie, lub po 40 kropli w kieliszku wody jako lek żółciopędny. Mieszanka żółciopędna – zmieszać 50 g ziela bożego drzewka, 50 g kwiatów kocanki, 25 g ziela drapacza lekarskiego, 25 g kwiatów lub ziela krwawnika, 25 g owoców kminku, 25 g rozdrobnionego kłącza tataraku. 1 ? łyżki mieszanki ziół zalać 2 szklankami ciepłej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 3 minuty, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić po ? szklanki odwaru 3 razy dziennie przed posiłkiem, jako łagodny środek przeciwskurczowy, żółciopędny i przeciwzapalny na drogi żółciowe, pobudzający także wydzielanie soków trawiennych i ułatwiający przyswajanie pokarmów.

 

 

 

 

 

 

CHMIEL SZYSZKI

Herbata chmielowa – właściwości lecznicze i działanie – działa uspokajająco i nasennie – oczyszczająco – moczopędnie – pobudza łaknienie, zwiększa wydzielanie soków trawiennych – pomaga przy nadmiernej fermentacji jelitowej, wzdęciach i odbijaniu – koi układ nerwowy – obniża ciśnienie krwi – działa silnie bakteriobójczo – reguluje popęd płciowy Jak przygotować herbatę chmielową i odwar? Herbata chmielowa – problem ze snem. Łyżkę szyszek chmielowych zalewamy szklaną zimnej wody, którą następnie wolno podgrzewamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 3 minuty. Odstawiamy na 15 minut, przecedzamy, dosładzamy łyżeczką miodu lipowego lub akacjowego i pijemy ciepłą herbatkę przed snem. Odwar z szyszek chmielowych: (2-3 garści suszu na 2-3 1 wody, gotować pod przykryciem 5-7 minut) dolewany do kąpieli przynosi ulgę reumatykom.

 

 

 

 

 

 

LIŚĆ BORÓWKI CZERNICY

Herbata z czarnej jagody – właściwości lecznicze i działanie – wspiera pracę układu krążenia dzięki obecności pektyn w listkach jagodowych – wzmacnia naczynia włosowate oraz krwionośne, blokuje przenikanie do nich cholesterolu – ma działanie moczopędne oraz łagodzi dolegliwości związane z zapaleniem pęcherza, – zawiera substancję podobną w działaniu do insuliny, która obniża poziom cukru we krwi – przeciwzapalnie, – przeciwbakteryjnie, – redukuje wydzielanie potu i łoju, – stosowane są w leczeniu trądziku, grzybicy i nadmiernej potliwości. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Napar: łyżkę stołową suszu liści borówki czarnej zalać 1 szklanką wrzątku i zagotować (nie dłużej niż 1 minuta), odstawić pod nakryciem do naciągnięcia, odcedzić i pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki. Odwar: z liści Łyżkę liści jagód zalej szklanką gorącej wody, pod przykryciem doprowadź do wrzenia i trzymaj na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw na 10 minut, przecedź. Pij 3 razy dziennie po 1/3 szklanki między posiłkami jako lek przeciwbiegunkowy, przeciwzapalny i moczopędny.

 

 

 

 

 

 

KORA DĘBU

Kora dębu – właściwości lecznicze DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE: – leczy biegunki, – stosowana przy nieżytach żołądka i jelit, – jest niezastąpionym środkiem w leczeniu zatruć pokarmowych i żółtaczki, – garbniki zawarte w korze dębu zapobiegają utracie wody i elektrolitów i powodują zagęszczanie mas kałowych, – ma także właściwości antyseptyczne, ściągające i przeciwzapalne, – stosowana zewnętrznie pomaga w leczeniu stanów zapalnych skóry, zapalenia jamy ustnej i gardła, odmrożeń, oparzeń, hemoroidów, egzemy, nadmiernej potliwości. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wywar z kory dębowej (50 g kory na 1,5 wody, gotować 30 minut), wypijany 3-4 razy dziennie po 1 łyżce stołowej. Napar – zewnętrznie do przemywania, okładów i roztworów do płukania stosuje się napar przygotowany z 20 g kory na 1 litr wody. płukanie jamy ustnej – można rozcieńczyć odwar: pół szklanki odwaru i pół szklanki wody przegotowanej. obmywania – polewanie odwarem chorej części ciała. nasiadówka – „kąpiel” danej partii ciała we wodzie z dodatkiem odwaru

 

 

 

 

 

 

ZIELE DZIURAWCA HERBATKA FIX

Herbata z dziurawca – właściwości lecznicze i zastosowanie – działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dróg żółciowych i naczyń krwionośnych, – olejek eteryczny powoduje działanie moczopędne, – duże ilości garbników i flawonoidów działają na drobne naczynia krwionośne, uszczelniając je, – posiada właściwości przeciwbakteryjne, zarówno po podaniu doustnym, jak i zewnętrznie na skórę, – najpopularniejszym wskazaniem do stosowania preparatów dziurawca jest stan umiarkowanej depresji i spadku nastroju. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Napar: dwie łyżki ziela dziurawca zalać 1,5 szklanki wrzątku i pozostawić pod przykryciem na 30 minut, następnie przecedzić i pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki 20 minut przed jedzeniem.

 

 

 

 

DZIURAWIEC ZIELE

Herbata z dziurawca – właściwości lecznicze i zastosowanie – działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dróg żółciowych i naczyń krwionośnych, – olejek eteryczny powoduje działanie moczopędne, – duże ilości garbników i flawonoidów działają na drobne naczynia krwionośne, uszczelniając je, – posiada właściwości przeciwbakteryjne, zarówno po podaniu doustnym, jak i zewnętrznie na skórę, – najpopularniejszym wskazaniem do stosowania preparatów dziurawca jest stan umiarkowanej depresji i spadku nastroju. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Napar: dwie łyżki ziela dziurawca zalać 1,5 szklanki wrzątku i pozostawić pod przykryciem na 30 minut, następnie przecedzić i pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki 20 minut przed jedzeniem.

 

 

 

 

 

 

GLISTNIK ZIELE

Glistnik jaskółcze ziele – właściwości lecznicze i zastosowanie – działa silnie uspokajająco, nasennie, obniża napięcie mięśni gładkich i prążkowanych, zmniejsza ich pobudliwość i hamuje skurcze, – obniża napięcie mięśni naczyń krwionośnych, powoduje ich rozszerzenie, w tym także wieńcowych, obniża ciśnienie krwi, ułatwia oddychanie, działa przeciwbólowo, przeciwuczuleniowo, znieczulająco, lekko narkotycznie, – działa moczopędnie, przeciwobrzękowo, przeciwwirusowo, przeciwpierwotniakowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, silnie żółciopędnie, żółciotwórczo, przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, – reguluje, a zarazem przyśpiesza przemianę materii, reguluje wypróżnienia, odtruwa organizm, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego i trzustkowego, – reguluje miesiączkowanie, znosi stan przedmiesiączkowy i bolesne krwawienia miesiączkowe, poprawia samopoczucie, znosi bóle jajników. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Napar:1 łyżkę ziela zalać 2 szkl. wrzącej wody; odstawić na 30 minut; przecedzić. Pić 3-4 razy dz. po 100 ml (max 150 ml); dzieci powyżej 7 r. ż. – zgodnie z wagą ciała: 25-30 kg – 35 ml, 35-40 kg -50 ml, 45-50 kg – 64 ml, 3-4 razy dz. Wywar:1 łyżkę ziela zalać 2 szkl. wody; gotować 5 minut; odstawić na 20 minut; przecedzić. Dawkować jak napar. Nalewka przeciw brodawkom: 10 g świeżo zmiażdżonego glistnika 1 szklanka (250 ml) octu winnego Składniki zmieszać, umieścić w szklanym słoju i odstawić na jeden miesiąc z dala od światła. Potrząsać słojem co 2 – 3 dni. Odcedzić. Stosować nierozcieńczony płyn na brodawki dwa razy dziennie lub nasączyć tampon nalewką i umieścić go na kurzajce, przytrzymując bandażem. Tampon zmieniać regularnie na przestrzeni tygodniowej kuracji. Nalewka może być stosowana wewnętrznie w proporcji 5 kropli na ½ szklanki (150 ml) wody przed trzecim posiłkiem dnia w celu oczyszczenia wątroby.

 

 

 

 

 

 

KWIAT GŁOGU

Herbata z kwiatów głogu właściwości oraz działanie – związki flawonoidowe mają działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie jelit, dróg moczowych, macicy a także naczyń krwionośnych, – zwiększa dopływ utlenionej krwi do serca, – powoduje ustępowanie bólu serca ból i duszności, – procyjanidy powodują zaś łagodne obniżenie ciśnienia tętniczego – kwiat głogu zwiększa również siłę skurczów serca, nieznacznie zwalniając ich częstotliwość, – usprawnia pracę serca, – ma korzystny wpływ na naczynia krwionośne mózgu, – głóg redukuje poziom cholesterolu, – szczególnie istotne jest, że redukuje frakcje LDL cholesterolu, który przenosi tłuszcz z wątroby do wszystkich komórek, powodując odkładanie się cholesterolu w ściankach naczyń tętniczych, przez co zwęża się światło tętnicy, – głóg znany jest również, że swoich właściwości relaksujących i odprężających, – herbatki z głogu są popularne wśród osób, które cierpią na bezsenność. Jak przygotować herbatkę z kwiatów głogu? Herbatka z kwiatów głogu – małą garstkę kwiatów zalać wrzątkiem i zaparzać przez pięć minut.

 

 

 

 

 

 

KWIAT GŁOGU

Herbata z kwiatów głogu właściwości oraz działanie – związki flawonoidowe mają działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie jelit, dróg moczowych, macicy a także naczyń krwionośnych, – zwiększa dopływ utlenionej krwi do serca, – powoduje ustępowanie bólu serca ból i duszności, – procyjanidy powodują zaś łagodne obniżenie ciśnienia tętniczego – kwiat głogu zwiększa również siłę skurczów serca, nieznacznie zwalniając ich częstotliwość, – usprawnia pracę serca, – ma korzystny wpływ na naczynia krwionośne mózgu, – głóg redukuje poziom cholesterolu, – szczególnie istotne jest, że redukuje frakcje LDL cholesterolu, który przenosi tłuszcz z wątroby do wszystkich komórek, powodując odkładanie się cholesterolu w ściankach naczyń tętniczych, przez co zwęża się światło tętnicy, – głóg znany jest również, że swoich właściwości relaksujących i odprężających, – herbatki z głogu są popularne wśród osób, które cierpią na bezsenność. Jak przygotować herbatkę z kwiatów głogu? Herbatka z kwiatów głogu – małą garstkę kwiatów zalać wrzątkiem i zaparzać przez pięć minut.

 

 

 

 

 

 

OWOC GŁOGU

Herbata z owoców głogu – właściwości lecznicze i zastosowanie – działanie przeciwmiażdżycowe, – działanie przeciwskurczowe na naczynia wieńcowe serca, – zwiększanie przepływu tlenu oraz krwi do mięśnia sercowego, – wspomagania obniżenie cholesterolu, – wspomaganie leczenia problemów trawiennych, – wsparcie w leczeniu przeziębienia, – zapobieganie niestrawności oraz biegunkom. Picie herbaty z owoców głogu zalecane jest zwłaszcza osobom, cierpiącym na takie dolegliwości, jak: – umiarkowane nadciśnienie, – uczucie duszności, – zmiany miażdżycowe, – początkowy stan niewydolności mięśnia sercowego, – umiarkowany rzadkoskurcz. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Napar z owoców: 1 łyżka suszonych pokruszonych owoców zalać 200 ml wrzącej wody, poczekać do ostygnięcia, przecedzić i pić 1/2-1/3 szklanki 2 – 3 razy dziennie. Nalewka z głogu – do jej przygotowania potrzebujemy około 0,5 kg owoców głogu, które umieszczamy w wysokim naczyniu. Następnie zalewamy mieszanką 0,5 l spirytusu i 0,5 szklanki wody. Naczynie dokładnie zakryć i pozostawić na dwa tygodnie. Po tym czasie zlewamy alkohol, w osobnym garnku gotujemy ok. 500 ml wody z łyżką cukru, kilkoma goździkami, cynamonem i otartą skórką cytryny lub pomarańczy. Gdy na powierzchni utworzy się piana, zbieramy ją, a do płynu dodajemy wcześniej uzyskany głogowy alkohol. Całość ponownie zlać do wysokiego naczynia i nakryć, a następnie odstawić na 3 dni. Po tym czasie nalewka gotowa jest do spożycia.

 

 

 

 

 

 

OWOC GŁOGU

Herbata z owoców głogu – właściwości lecznicze i zastosowanie – działanie przeciwmiażdżycowe, – działanie przeciwskurczowe na naczynia wieńcowe serca, – zwiększanie przepływu tlenu oraz krwi do mięśnia sercowego, – wspomagania obniżenie cholesterolu, – wspomaganie leczenia problemów trawiennych, – wsparcie w leczeniu przeziębienia, – zapobieganie niestrawności oraz biegunkom. Picie herbaty z owoców głogu zalecane jest zwłaszcza osobom, cierpiącym na takie dolegliwości, jak: – umiarkowane nadciśnienie, – uczucie duszności, – zmiany miażdżycowe, – początkowy stan niewydolności mięśnia sercowego, – umiarkowany rzadkoskurcz. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Napar z owoców: 1 łyżka suszonych pokruszonych owoców zalać 200 ml wrzącej wody, poczekać do ostygnięcia, przecedzić i pić 1/2-1/3 szklanki 2 – 3 razy dziennie. Nalewka z głogu – do jej przygotowania potrzebujemy około 0,5 kg owoców głogu, które umieszczamy w wysokim naczyniu. Następnie zalewamy mieszanką 0,5 l spirytusu i 0,5 szklanki wody. Naczynie dokładnie zakryć i pozostawić na dwa tygodnie. Po tym czasie zlewamy alkohol, w osobnym garnku gotujemy ok. 500 ml wody z łyżką cukru, kilkoma goździkami, cynamonem i otartą skórką cytryny lub pomarańczy. Gdy na powierzchni utworzy się piana, zbieramy ją, a do płynu dodajemy wcześniej uzyskany głogowy alkohol. Całość ponownie zlać do wysokiego naczynia i nakryć, a następnie odstawić na 3 dni. Po tym czasie nalewka gotowa jest do spożycia.

 

 

 

 

GUZ BRZOZY HERBATKA FIX

Huba czarna z brzozy – właściwości lecznicze i działanie: – przeciwnowotworowo i przeciwwirusowo, – stosowana do ochrony komórek wątroby oraz w zapobieganiu i leczeniu ostrego zatrucia alkoholowego, – barwniki zawarte w hubie obniżają aktywność genów aktywowanych przez sterole, jednocześnie obniżając poziom lipidów, – reguluje funkcje układu odpornościowego, wzmacniając odpowiedź immunologiczną i stymulując czynności samonaprawcze organizmu, – wzmacniająco, – przeciwbakteryjnie. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wyciąg z huby – zalewa się ją wrzątkiem i pozostawia na 4 godziny po czym odcedza się i ponownie zalewa wrzątkiem na dalsze 48 godzin. W gotowym wyciągu stosunek masy huby do masy wody powinien wynosić jak 1:5. Podaje się go chorym trzy razy dziennie po szklance.

 

 

 

 

 

GUZ BRZOZY

Huba czarna z brzozy – właściwości lecznicze i działanie: – przeciwnowotworowo i przeciwwirusowo, – stosowana do ochrony komórek wątroby oraz w zapobieganiu i leczeniu ostrego zatrucia alkoholowego, – barwniki zawarte w hubie obniżają aktywność genów aktywowanych przez sterole, jednocześnie obniżając poziom lipidów, – reguluje funkcje układu odpornościowego, wzmacniając odpowiedź immunologiczną i stymulując czynności samonaprawcze organizmu, – wzmacniająco, – przeciwbakteryjnie. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wyciąg z huby – zalewa się ją wrzątkiem i pozostawia na 4 godziny po czym odcedza się i ponownie zalewa wrzątkiem na dalsze 48 godzin. W gotowym wyciągu stosunek masy huby do masy wody powinien wynosić jak 1:5. Podaje się go chorym trzy razy dziennie po szklance.

 

 

 

 

 

 

BIO ENERGIA HERBATKA

Herbatka ekspresowa BIO-ENERGIA EKO Bio – Energia polecana jest jako doskonały środek, który pomoże Ci usunąć uczucie przemęczenia, doda wigoru i chęci do życia. Według literatury zielarskiej składniki zawarte w herbatce mogą korzystnie wpływać na zwiększenie wydolności fizycznej oraz umysłowej organizmu, przyśpieszenie regeneracji sił po przemęczeniu fizycznym oraz umysłowym. Polecana zarówno dla młodzieży, dorosłych jak i osób starszych. Herbatka jest bardzo bogata w minerały i witaminy. Skład: owoc róży, tarniny, rokitnika, korzeń dzięgla leśnego, ziele ostrożenia, owsa, rzepiku, liść pokrzywy, jeżyny, kłącze różeńca, płatki róży, płatki nagietka (w różnych proporcjach) Sposób użycia: 1 saszetkę herbatki zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem około 10 minut.

 

 

 

 

 

 

BOMBA WITAMINOWA HERBATKA

BOMBA WITAMINOWA – herbatka ekologiczna Smaczna herbatka owocowa sporządzona z najwyższej jakości surowców ekologicznych bogata w witaminy, mikroelementy, kwasy organiczne, antocjany i wiele innych cennych substancji. Polecamy ją dla wszystkich, od dzieci do wieku dojrzałego. Według literatury zielarskiej działa wzmacniająco, witaminizująco, wzmaga odporność na choroby, doskonale przywraca równowagę po przebytych chorobach; można ją pić bez ograniczeń. Sposób użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Skład: owoc dzikiej róży, owoc jabłka leśnego, owoc tarniny, owoc berberysu, owoc bzu, owoc jarzębiny, owoc głogu, owoc maliny; burak ćwikłowy, płatki róży, owoc czarnej porzeczki w różnych proporcjach

 

 

 

 

 

 

KRASNOLUDEK HERBATKA DLA DZIECI

Dla dzieci Krasnoludek – herbatka ekologiczna Ekologiczną, sporządzoną z wysokiej jakości surowców herbatkę polecamy szczególnie dla dzieci i młodzieży. Skład ilościowy i jakościowy został dobrany tak, aby zbilansować i zapewnić dla młodego organizmu większość potrzebnych mu substancji, szczególnie witamin i związków mineralnych. Ze względu na składniki zawarte w herbatce literatura poleca ją do picia w celu wzmocnienia organizmu oraz profilaktyce chorób przeziębieniowych oraz stanów zapalnych. Sposób użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Skład: owoc róży, jeżyny, rokitnika; liść jeżyny, poziomki, maliny, ziele bukwicy, owoc poziomki, kwiat cykorii oraz płatki róży (w różnych proporcjach).

 

 

 

 

 

 

DLA NERWUSÓW HERBATKA

DLA NERWUSÓW EKO herbatka Według literatury,herbatka ze względu na swoje składniki, jest polecana jako łagodny, ale skuteczny środek dla osób łatwo denerwujących się, nerwowych, mających problemy z bezsennością, przy stanach niepokoju, itp. Herbatka nie ma działań ubocznych, nie powoduje przyzwyczajenia się, może być pita przez dzieci szkolne, młodzież oraz osoby dorosłe. Sposób użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Skład: ziele serdecznika, krwawnika, nostrzyka, owoc głogu, szyszki chmielu, kwiat wrzosu, liść melisy, korzeń kozłka, płatki róży w różnych proporcjach

 

 

 

DLA NERWUSÓW HERBATKA

DLA NERWUSÓW EKO herbatka Według literatury,herbatka ze względu na swoje składniki, jest polecana jako łagodny, ale skuteczny środek dla osób łatwo denerwujących się, nerwowych, mających problemy z bezsennością, przy stanach niepokoju, itp. Herbatka nie ma działań ubocznych, nie powoduje przyzwyczajenia się, może być pita przez dzieci szkolne, młodzież oraz osoby dorosłe. Sposób użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Skład: ziele serdecznika, krwawnika, nostrzyka, owoc głogu, szyszki chmielu, kwiat wrzosu, liść melisy, korzeń kozłka, płatki róży w różnych proporcjach

 

 

 

 

 

 

DLA NIEJADKA HERBATKA

Herbatka ekologiczna DLA NIEJADKA Według literatury, ze względu na zawarte w niej składniki, herbatka ta polecana jest dla dzieci, młodzieży oraz osób dorosłych, jako środek poprawiający apetyt, zwiększający łaknienie oraz ułatwiający trawienie; polepsza także wchłanianie składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. Poprawia funkcjonowanie żołądka i wątroby, zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych. Najlepiej pić ją przed jedzeniem dla poprawy smaku (można posłodzić). Skład: ziele krwawnika, rzepiku, karczocha, cykorii, bylicy, drapacza; liść bobrka; pięciornik gęsi ziele, nasiona barszczu w różnych proporcjach. Sposób użycia: 1 saszetkę herbatki zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem około 10 minut.

 

 

 

 

 

 

DLA NIEJADKA HERBATKA

Herbatka ekologiczna DLA NIEJADKA Według literatury, ze względu na zawarte w niej składniki, herbatka ta polecana jest dla dzieci, młodzieży oraz osób dorosłych, jako środek poprawiający apetyt, zwiększający łaknienie oraz ułatwiający trawienie; polepsza także wchłanianie składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. Poprawia funkcjonowanie żołądka i wątroby, zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych. Najlepiej pić ją przed jedzeniem dla poprawy smaku (można posłodzić). Skład: ziele krwawnika, rzepiku, karczocha, cykorii, bylicy, drapacza; liść bobrka; pięciornik gęsi ziele, nasiona barszczu w różnych proporcjach. Sposób użycia: 1 saszetkę herbatki zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem około 10 minut.

 

 

 

 

 

 

HERBATKA DLA SERDUSZKA

DLA SERDUSZKA EKO – herbata ekspresowa Według literatury, ze względu na zawarte w niej składniki,herbatkę polecamy jako doskonały środek wzmacniający serce oraz regulujący jego pracę. Ma również działanie odprężające i relaksujące. Sposób użycia: Jedną saszetkę zalać szklanką wrzątku, pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na 10-15 minut. Masa netto: 40g(20 saszetek po 2g) Skład: owoc głogu, kwiat głogu, liść pokrzywy, ziele bukwicy, krwawnika, serdecznika; szyszki chmielu, płatki róży w różnych proporcjach

 

 

 

 

 

 

Dla serduszka - herbatka ekologiczna

Dla serduszka – herbatka ekologiczna Według literatury, ze względu na zawarte w niej składniki, herbatkę polecamy jako doskonały środek wzmacniający serce oraz regulujący jego pracę. Ma również działanie odprężające i relaksujące. Sposób użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Skład: owoc głogu, kwiat głogu, liść pokrzywy, ziele bukwicy, krwawnika, serdecznika; szyszki chmielu, płatki róży (w różnych proporcjach). Masa netto: 50g.

 

 

 

 

 

 

DLA ŻOŁĄDKOWCÓW EKO herbata ekspresowa

DLA ŻOŁĄDKOWCÓW EKO herbata ekspresowa Według literatury zielarskiej surowce zawarte w tej herbatce polecane są do picia zamiast innych napojów spożywanych na co dzień dla „wrzodowców”, osób mających słoności do stanów zapalnych żołądka i jelit, osób z nadkwasotą, itp. Ekologiczne, łagodne w smaku składniki nie podrażniają przewodu pokarmowego, działają osłonowo dostarczając przy tym wiele witamin i soli mineralnych. Sposób użycia: 1 saszetkę herbatki zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem około 10 minut. Skład: Owoc róży, bzu czarnego, głogu, tarniny; ziele ślazu, bukwicy, przytulii; kwiat ślazu, nagietka; liść babki zwyczajnej w różnych proporcjach. Masa netto: 40g (20 saszetek po 2g).

 

 

 

 

 

 

Herbatka ekologiczna - Dla „Żołądkowców”

Herbatka ekologiczna – Dla „Żołądkowców” Według literatury zielarskiej surowce zawarte w tej herbatce polecane są do picia zamiast innych napojów spożywanych na co dzień dla „wrzodowców”, osób mających słoności do stanów zapalnych żołądka i jelit, osób z nadkwasotą, itp. Ekologiczne, łagodne w smaku składniki nie podrażniają przewodu pokarmowego, działają osłonowo dostarczając przy tym wiele witamin i soli mineralnych. Sposób użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Skład: Owoc róży, bzu czarnego, głogu, tarniny; ziele ślazu, bukwicy, przytulii; kwiat ślazu, nagietka; liść babki zwyczajnej w różnych proporcjach. Masa netto: 50g.

 

 

 

 

 

Dzika śliwa - herbatka ekologiczna

Dzika śliwa – herbatka ekologiczna Według literatury zielarskiej herbatka sporządzona z dzikiej śliwy – tarniny, która jest jednym z najzdrowszych owoców, ma przede wszystkim właściwości regulujące przemianę materii, oczyszczające organizm z toksyn, regulujące pracę żołądka. Zalecana jest do picia osobom w stanach wyczerpania fizycznego i pracującym umysłowo. Sposób użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Skład: owoc tarniny, burak ćwikłowy. Masa netto: 100g.

 

 

 

 

 

DZIKA ŚLIWA EKO - herbata ekspresowa

DZIKA ŚLIWA EKO – herbata ekspresowa Według literatury zielarskiej herbatka sporządzona z dzikiej śliwy – tarniny, która jest jednym z najzdrowszych owoców, ma przede wszystkim właściwości regulujące przemianę materii, oczyszczające organizm z toksyn, regulujące pracę żołądka. Zalecana jest do picia osobom w stanach wyczerpania fizycznego i pracującym umysłowo. Sposób użycia: 1 saszetkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 2 razy dziennie. Przechowywać w suchym miejscu. Skład: owoc tarniny, burak ćwikłowy Masa netto: 60g (20 saszetek po 3g)

 

 

 

 

 

Herkules - herbatka Pij, aby silnym i sprawnym być!

Herkules – herbatka Pij, aby silnym i sprawnym być! Według literatury zielarskiej herbatka wspomaga przetwarzanie węglowodanów w energię mięśni, regeneruje przemęczone mięśnie; polecamy ją dla sportowców, osób prowadzących aktywny tryb życia, przemęczonych. Uzupełnia dietę w witaminy i sole mineralne. Sposób użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Skład: korzeń żeń-szenia, korzeń eleuterokoka, kłącze różeńca – złotego korzenia, owoc głogu, róży, ziele cykorii, rdestu ptasiego, płatki róży w różnych proporcjach. Masa netto: 50g.

 

 

 

 

 

HERKULES - herbatka ekspresowa

HERKULES – herbatka ekspresowa Pij, aby być silnym i sprawnym! Według literatury zielarskiej składniki zawarte w tej herbatce wspomagają przetwarzanie węglowodanów na energię mięśni, regenerują przemęczone mięśnie; polecamy ją dla sportowców, osób prowadzących aktywny tryb życia, przemęczonych. Uzupełnia dietę w witaminy i sole mineralne. Sposób użycia: 1 saszetkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 2 razy dziennie. Skład: korzeń żeń-szenia, korzeń eleuterokoka, kłącze różeńca – złotego korzenia, owoc głogu, róży, ziele cykorii, rdestu ptasiego, płatki róży w różnych proporcjach. Zawartość netto: 40g (20 saszetek x 2g)

 

 

 

 

 

Berberysowa - herbatka ekologiczna

Berberysowa – herbatka ekologiczna Berberys dawniej był nazywany cygańską cytryną. Jak podaje literatura zielarska berberys zawiera duże ilości witaminy C oraz witaminy P, kwasów organicznych i soli mineralnych. Owoc berberysu ze względu na właściwości jakie posiada zwiększa odporność organizmu, ma korzystny wpływ na przemianę materii oraz pracę wątroby. Sposób użycia: Jedną łyżeczkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Można pić bez ograniczeń. Skład: owoc berberysu 50%, owoc róży, głogu, jabłka, tarniny (w różnych proporcjach) Masa netto: 100g

 

 

 

 

 

 

CZYSTEK HERBATKA EKO

Czystek zapobiega chorobie niedokrwiennej serca. Wpływa pozytywnie na jakość życia, opóźnia procesy starzenia. Hamuje rozwój wirusów, półpaśca oraz opryszczki. Jest skutecznym lekiem w przypadku infekcji żołądkowo-jelitowych. Ma zdolność wychwytywania i usuwania wolnych rodników. Zaleca się picie czystka dla osób nie mogących pić mleka oraz produktów pochodzenia zwierzęcego.Skład:100% czystek.

 

 

 

 

 

 

DERENIÓWKA herbatka

DERENIÓWKA herbatka Według literatury zielarskiej składniki zawarte w herbatce z dereniem są wyjątkowo bogate w witaminy, makro i mikroelementy, kwasy organiczne, flawonoidy, pektyny, garbniki oraz cukry. Herbatka dereniowa ma właściwości wzmacniające organizm, reguluje pracę przewodu pokarmowego, pomaga zlikwidować złą florę bakteryjną przewodu pokarmowego; zwiększa odporność organizmu na choroby przeziębieniowe oraz różnorodne stany zapalne. W medycynie ludowej stosuje się jako środek regulujący ilość cukru w organizmie. Można podawać bez ograniczeń. Sposób użycia: 1 saszetkę herbatki zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem około 10 minut. Skład: owoce derenia 55%, porzeczki czarnej 20%, róży 10%, tarniny 10%, hibiskus 5% Masa netto: 60g (20x3g).

 

 

 

 

 

 

DERENIÓWKA HERBATKA

Według literatury zielarskiej składniki zawarte w herbatce z dereniem są wyjątkowo bogate w witaminy, makro i mikroelementy, kwasy organiczne, flawonoidy, pektyny, garbniki oraz cukry. Herbatka dereniowa ma właściwości wzmacniające organizm, reguluje pracę przewodu pokarmowego, pomaga zlikwidować złą florę bakteryjną przewodu pokarmowego; zwiększa odporność organizmu na choroby przeziębieniowe oraz różnorodne stany zapalne. W medycynie ludowej stosuje się jako środek regulujący ilość cukru w organizmie. Można podawać bez ograniczeń. Sposób użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Skład: owoce derenia 55%, owoce porzeczki czarnej 20%, owoce róży 10%, owoce tarniny 10%, kwiat hibiskusa 5% Masa netto: 100g.

 

 

 

 

 

 

DLA NERWUSÓW EKO herbatka ekspresowa

DLA NERWUSÓW EKO herbatka ekspresowa Według literatury,herbatka ze względu na swoje składniki, jest polecana jako łagodny, ale skuteczny środek dla osób łatwo denerwujących się, nerwowych, mających problemy z bezsennością, przy stanach niepokoju, itp. Herbatka nie ma działań ubocznych, nie powoduje przyzwyczajenia się, może być pita przez dzieci szkolne, młodzież oraz osoby dorosłe. Sposób użycia: 1 saszetkę herbatki zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem około 10 minut. Skład: ziele serdecznika, krwawnika, nostrzyka, owoc głogu, szyszki chmielu, kwiat wrzosu, liść melisy, korzeń kozłka, płatki róży w różnych proporcjach Masa netto: 40g (20 saszetek x 2g)

 

 

 

 

 

 

DLA NERWUSÓW EKO herbatka

DLA NERWUSÓW EKO herbatka Według literatury,herbatka ze względu na swoje składniki, jest polecana jako łagodny, ale skuteczny środek dla osób łatwo denerwujących się, nerwowych, mających problemy z bezsennością, przy stanach niepokoju, itp. Herbatka nie ma działań ubocznych, nie powoduje przyzwyczajenia się, może być pita przez dzieci szkolne, młodzież oraz osoby dorosłe. Sposób użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Skład: ziele serdecznika, krwawnika, nostrzyka, owoc głogu, szyszki chmielu, kwiat wrzosu, liść melisy, korzeń kozłka, płatki róży w różnych proporcjach Masa netto: 50g

 

 

 

 

 

 

Herbatka ekologiczna DLA PAN

Herbatka ekologiczna DLA PAN Według literatury, ze względu na zawarte w niej składniki, herbatka dla Pań polecana jest dla kobiet w każdym wieku, jako środek regulujący funkcjonowanie organizmu kobiety. Pomaga zlikwidować zakłócenia i dolegliwości związane z miesiączką. Zapobiega stanom zapalnym w obrębie układu rozrodczego. Sposób użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Skład: pięciornik gęsi ziele, owoc tarniny, ziele serdecznika, krwawnika, rdestu ostrogorzkiego, jasnoty; liść babki zwyczajnej; kwiat koniczyny, ślazu, płatki nagietka (w różnych proporcjach). Masa netto: 50 g

 

 

 

 

 

 

Herbatka ekologiczna DLA PAN

Herbatka ekologiczna DLA PAN Według literatury, ze względu na zawarte w niej składniki, herbatka dla Pań polecana jest dla kobiet w każdym wieku, jako środek regulujący funkcjonowanie organizmu kobiety. Pomaga zlikwidować zakłócenia i dolegliwości związane z miesiączką.Zapobiega stanom zapalnym w obrębie układu rozrodczego. Skład: pięciornik gęsi ziele, owoc tarniny, ziele serdecznika, krwawnika, rdestu ostrogorzkiego, jasnoty; liść babki zwyczajnej; kwiat koniczyny, ślazu, płatki nagietka w różnych proporcjach Sposób użycia: 1 saszetkę herbatki zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem około 10 minut. , Masa netto: 40g (20 saszetek po 2g)

 

 

 

 

 

EKOLOGICZNA HERBATKA DO SAUNY

 

 

 

 

 

DZIKA RÓŻA herbata ekspresowa

DZIKA RÓŻA herbata ekspresowa Według literatury zielarskiej mieszanka ta charakteryzuje się dużą zawartością witamin, kwasów organicznych i składników mineralnych; polecana jest do picia osobom w każdym wieku jako środek profilaktyczny i wspomagający w leczeniu wielu schorzeń, a szczególnie przy przeziębieniach. Nie zawiera sztucznych konserwantów i barwników. Sposób użycia: 1 saszetkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 2 razy dziennie. Przechowywać w suchym miejscu. Skład: owoc dzikiej róży, hibiskus Masa netto: 50g (20x2,5g)

 

 

 

 

 

Dzika róża - herbatka Podlaska

Dzika róża – herbatka Podlaska Według literatury zielarskiej mieszanka ta charakteryzuje się dużą zawartością witamin, kwasów organicznych i składników mineralnych; polecana jest do picia osobom w każdym wieku jako środek profilaktyczny i wspomagający w leczeniu wielu schorzeń, a szczególnie przy przeziębieniach. Nie zawiera sztucznych konserwantów i barwników. Sposób użycia: 1 saszetkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 2 razy dziennie. Przechowywać w suchym miejscu. Skład: Róża owoc, hibiskus Masa netto: 100g.

 

 

 

 

 

Herbatka FITNES

Herbatka FITNES Według literatury składniki zawarte w tej herbatce znakomicie uzupełniają niedobór witamin, składników mineralnych oraz innych niezbędnych substancji dla zdrowia człowieka (niedobory takie często występują podczas stosowania diety odchudzającej), poprawia również funkcjonowanie przewodu pokarmowego, usprawnia przemianę materii, likwiduje wzdęcia. Zdrowa, smaczna i aromatyczna herbatka szczególnie polecana dla osób chcących zgubić zbędne kilogramy. Skład: owoc dzikiej róży, owoc jarzębiny, owoc kopru włoskiego, owoc kminku, liść mięty, liść jeżyny, kwiat hibiskusa. Sposób użycia: 1 saszetkę herbatki zalać szklanką wrzątku. Pozostawić na 10 minut do zaparzenia. Pić 1- 2 razy dziennie. Masa netto: 40g (20 saszetek po 2g)

 

 

 

 

 

JABŁKOWO-MIĘTOWA EKO herbatka

JABŁKOWO-MIĘTOWA EKO herbatka Według literatury mieszanka ta charakteryzuje się dużą zawartością witamin, kwasów organicznych i składników mineralnych. Uwzględniając walory smakowo-zapachowe, herbatką tą można z powodzeniem zastąpić inne codzienne napoje. Sporządzona z surowców najwyższej jakości ma działanie orzeźwiające; gasi pragnienie. Nie zawiera sztucznych konserwantów i barwników. Sposób użycia: 1 saszetkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 2 razy dziennie. Przechowywać w suchym miejscu. Skład: Jabłko leśne, mięta liść, owoc róży, głogu, tarniny. Masa netto: 50g (20 saszetek po 2,5g)

 

 

 

 

 

JABŁKOWO - MIĘTOWA - herbatka ekologiczna

JABŁKOWO – MIĘTOWA – herbatka ekologiczna Według literatury mieszanka ta charakteryzuje się dużą zawartością witamin, kwasów organicznych i składników mineralnych. Uwzględniając walory smakowo-zapachowe, herbatką tą można z powodzeniem zastąpić inne codzienne napoje. Sposób parzenia: Łyżeczkę suszu zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem ok. 5 min. lub w ekspresie. Skład: Jabłko leśne, mięta liść, owoc róży, głogu, tarniny. Masa netto: 100g.

 

 

 

 

 

 

 

Herbatka JAGODOWA

Herbatka JAGODOWA Herbatka ta oparta jest na owocach zebranych w okolicach Puszczy Białowieskiej. Według literatury zielarskiej składniki zawarte w tej herbatce mogą korzystnie wpływać na działanie przewodu pokarmowego oraz na polepszanie wzroku; jest bogata w witaminy oraz wiele cennych soli mineralnych Skład: Owoc czarnej jagody, owoc czarnej porzeczki, owoc tarniny, owoc śliwy, owoc aronii. Sposób użycia: 1 saszetkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić na kilka minut do naciągnięcia. . Masa netto: 60g (20 saszetek po 3 g)

 

 

 

 

 

 

 

Herbata JAGODOWA

Herbata JAGODOWA Herbatka ta oparta jest na owocach zebranych w okolicach Puszczy Białowieskiej. Według literatury zielarskiej składniki zawarte w tej herbatce mogą korzystnie wpływać na działanie przewodu pokarmowego oraz na polepszanie wzroku; jest bogata w witaminy oraz wiele cennych soli mineralnych. Skład: owoc czarnej jagody, owoc czarnej porzeczki, owoc tarniny, owoc śliwy, owoc aronii Sposób użycia: 1-2 łyżeczki herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić na kilka minut do naciągnięcia. . Masa netto: 100g

 

 

 

 

JELITOWA - herbatka

JELITOWA – herbatka Według literatury zielarskiej składniki zawarte w tej ekologicznej herbatce, polecamy do picia przy dolegliwościach jelitowych. Sposób użycia: Łyżeczkę mieszanki ziołowej zalać wrzątkiem, odstawić na 15-20 minut. Przecedzić, pić wedle zapotrzebowania. Skład: ziele rdestu ptasiego, liść babki lancetowatej, ziele pięciornika, ziele przywrotnika, ziele dziurawca, korzeń kobylaka, kwiat nagietka (w różnych proporcjach) Opakowanie: kartonik 50g

 

 

 

 

 

BĄDŹ ZDRÓW Z ZIELEM JEŻÓWKI - herbatka ekologiczna

BĄDŹ ZDRÓW Z ZIELEM JEŻÓWKI – herbatka ekologiczna Według literatury zielarskiej właściwości ziół i owoców wchodzących w skład kompozycji wzmacniają odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje, przeziębienia, a także dostarczają wiele niezbędnych witamin i soli mineralnych. Zioła i owoce zaleca się zarówno dzieciom, młodzieży jak i osobom starszym szczególnie w okresie o większym ryzyku zachorowań. Sposób użycia: Jedną łyżeczkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Można pić bez ograniczeń. Skład: Ziele jeżówki 51%, pokrzywy, krwawnika; kwiat nagietka; owoc róży (w różnych proporcjach). Masa netto: 50g

Skorzystaj z naszej bogatej oferty

ZdrowyKram.pl
ul. Jana Pawła II 23 lok. A3
warszawa - Stara Miłosna
Tel. 500 271 031
E-mail: zdrowykram@tlen.pl

 

 

Napisz do nas

Facebook
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Twitter
Google Plus
Google Plus
Google Plus