Przetwory, pasty - Kosmetyki ekologiczne Warszawa Wesoła

Przetwory, pasty

 

MASŁO KLAROWANE GHEE

Ghee to klarowne masło, które zawiera 99,8% tłuszczu z mleka krowiego. Jest to główny składnik kuchni indyjskiej. Metodę klarowania masła wynaleziono tam ponad 4 tys. lat temu – Hindusi do dziś wierzą, że jest to „boski dar” i nazywają go „najdoskonalszym tłuszczem świata”. Wytwarzane przez gotowanie masła na małym ogniu i usuwanie (klarowanie) pojawiających się na jego powierzchni szumowin oraz osadów na dnie. Charakteryzuje je złocista barwa, lekko orzechowy aromat i delikatny posmak podkreślający walory potraw. Ma długi okres przydatności do spożycia i może być przechowywane w temperaturze pokojowej. W kuchni używają go praktycznie do wszystkiego.Może być używane w zasadzie do przyrządzenia każdej potrawy wymagającej użycia tłuszczu. Masło klarowne jest idealne do smażenia w głębokim tłuszczu, gdyż nie pali się aż do osiągnięcia temperatury 250°C. Dzięki temu doskonale nadaje się do smażenia i frytowania. Masło takie jest delikatniejsze i lepiej podkreśla smak potraw oraz tworzy ładną glazurę na potrawach. Ma zapach prawdziwego masła. Sklarowane masło jest prawie czystym tłuszczem i nie zawiera wielu alergenów obecnych w innych produktach mlecznych jak kazeina i laktoza, co czyni je dobrze tolerowanym przez osoby wrażliwe na mleko krowie. Masło krystalizuje się w temperaturze pokojowej. W 100 gramach zawiera się 99,5 g tłuszczu , w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe do 29 procent i 4,6 procent wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Reszta składa się z cholesterolu (278 mg), wody (100 mg), rozpuszczalnych w tłuszczach witamin (witamina A 0,93 mg, witamina D 1,6 mikrogramów, witamina E 2,4 mg) i α-karoten (0,53 mg). Zastosowanie: -duszenie, -pieczenie, -dodatek do potraw, -do zup, -do kanapki WŁAŚCIWOŚCI: • Trawi się łatwiej niż tradycyjne masło i oleje roślinne • Działa przeciwzapalnie • Przywraca równowagę w organizmie – lekarze ajurwedyjscy (hindusi) używają do wszystkiego – od odmładzania skóry po regulowanie gospodarki hormonalnej. • Zwiększa elastyczność tkanki łącznej • Dodaje wigoru –wspomaga system immunologiczny. • Wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm. Trawienie wspomaga masło klarowane równoważy nadmiar kwasów żołądkowych, a przez to odtwarza śluz na ścianach żołądka. • Wspomaga przyswajanie witamin A,D,E,K rozpuszczalnych w tłuszczach • Lekkie oparzenia: Podobnie jak aloes, ghee pomaga w gojeniu się ran zarówno po oparzeniach, jak i innych, jeśli zostanie nałożone szybko na uszkodzony obszar skóry • Poprawia uczenie się, zapamiętywanie i przypominanie. • Posiada właściwości lecznicze przy chorobie wrzodowej, przy zaparciach, chorobach skóry i oczu • Ma właściwości wygładzające skórę • Jest bogate w antyoksydanty • Ma właściwości antywirusowe • Obniża też poziom cholesterolu. Masło klarowane sprawia, że potrawy są lepiej przyswajalne, wzmacnia ich smak, a podczas duszenia zachowuje witaminy zawarte w pożywieniu. Masło to poprawia również wzrok i studzi nadmierną ciepłotę, jest ponadto naturalnym środkiem zwalczającym wolne rodniki i w ten sposób chroni komórki. Tradycyjna medycyna ajurwedyjska podaje natomiast, że jedzenie ghee przywraca potencję i aktywność seksualną, usprawnia proces gojenia się ran oraz zwiększa koncentrację. Sposób przechowywania: w temperaturze pokojowej wynosi około 9, a w chłodziarce nawet 15 miesięcy. Najlepiej gdy jest zamknięte w szczelnym pojemniku, gdyż spowalnia to proces utleniania.

 

 

 

KOSTKI WARZYWNE BIO ALCE NERO

Opis: Kostki warzywne Alce Nero bez dodatku oleju palmowego, są idealne do przyrządzania wszelkiego rodzaju zup, sosów czy risotto. Przyotowanie: rozpuścić 1 kostkę w 0,5 l wrzącej wody. Składniki: sól, skrobia kukurydziana*, suszone warzywa*13,3% (cebula*5%, seler*5%, marchewka*3%, pietruszka*0,3%), cukier brązowy*, ekstrakt z drożdży, olej słonecznikowy*, przyprawy* (*składniki ekologiczne) Wartość odżywcza w 100g: wartość energetyczna – 164 kcal (691 kJ) białko – 2,7 g węglowodany – 30 g; w tym cukier – 11,7 g tłuszcz – 3 g; w tym nasycone kwasy tłuszczowe – 0,2 g sól – 55 g Informacja alergiczna: może zawierać śladowe ilości glutenu oraz laktozy CERTYFIKAT:BIO

 

 

BULION - KOSTKI WARZYWNE BEZGLUTENOWE BIO 6x11 g - EDEN

SKŁADNIKI sól morska, tłuszcz palmowy*,skrobia kukurydziana* warzywa*(11,5%)(marchew*(4,7%), cebula*(4,5%),pasternak*(1,2%), por*(1,1%),cukier trzcinowy*,ekstrakt drożdżowy*, zioła* (lubczyk*, pietruszka*,bazylia*), przyprawy* (gałka muszkatołowa*,czosnek*, kurkuma*, rozmaryn*, pieprz*), skrobia kukurydziana* (*certyfikowany składnik ekologiczny) WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna 25 kJ / 6 kcal Tłuszcz: 0,4 g; w tym kwasy nasycone: 0,2 g; Węglowodany: 0,5 g; w tym cukry: 0,2 g; Białko: 0,1 g; Sól : 1 g ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Skorzystaj z naszej bogatej oferty

ZdrowyKram.pl
ul. Jana Pawła II 23 lok. A3
warszawa - Stara Miłosna
Tel. 500 271 031
E-mail: zdrowykram@tlen.pl

 

 

Napisz do nas

Facebook
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Twitter
Google Plus
Google Plus
Google Plus