Produkty zbożowe, makarony - zdrowykram

Produkty zbożowe, makarony

 

AMARANTUS BIO ZIARNO

Amarantus, zwany inaczej szarłatem, to niedoceniane do tej pory ziarno, które swoją popularność odzyskało z początkiem XXI wieku. Ta niepozorna roślina stanowi nieocenione źródło doskonale przyswajalnych substancji odżywczych, witamin i mikroelementów. Jej ziarna są świetną alternatywą dla innych kasz, urozmaicając codzienną dietę. Do najważniejszych wartości odżywczych, jakie znajdziemy w amarantusie zaliczyć należy duże ilości dobrze przyswajalnego białka. Stąd, do swojej diety, amarantus powinny włączyć osoby będące na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Ponadto, ziarno cechuje wysoka zawartość błonnika, który wspomaga funkcje trawienne organizmu, przyspiesza metabolizm i wspiera proces odchudzania. W amarantusie znajduje się także dużo żelaza, magnezu, fosforu, selenu, miedzi i cynku oraz witamin z grupy B, witamina C i E. Dzięki tak bogatemu składowi odżywczemu ten naturalny produkt wspiera prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, a w szczególności korzystnie wpływa na jego odporność, procesy krwiotwórcze, układ nerwowy oraz zdrowy wygląd. Szarłat to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim kwasu linolowego i oleinowego. Unikatową substancją, zawartą w tym niepozornym ziarnie, jest skwalen, który ma właściwości odtruwające organizm, obniża poziom cholesterolu we krwi i chroni przed nowotworami. Jedną z największych zalet amarantusa jest fakt, iż nie zawiera on glutenu, dzięki czemu spokojnie spożywać go mogą osoby chore na celiakię. Szarłat obfituje także w łatwostrawną skrobię, w związku z tym nie obciąża układu pokarmowego. Osoby odchudzające się powinny na stałe włączyć amarantus do swojego jadłospisu nie tylko ze względu na wysoką zawartość błonnika, ale też z powodu jego stosunkowo niskiej kaloryczności. W 100g szarłatu znajduje się około 370 kcal, mniej więcej tyle, ile w płatkach owsianych. Amarantus świetnie zastąpi kasze i makarony w codziennej diecie. Można z niego przygotować także kotlety, a po zmieleniu na mąkę stanowi doskonały dodatek do bezglutenowych ciast. Sprawdzi się też w zupach jako alternatywa dla ryżu.

 

 

 

 

 

 

 

BABKA PŁESZNIK

Babka płesznik to nieoceniony, naturalny produkt, który korzystnie i kompleksowo wpływa na pracę organizmu. Do swojej diety powinny go włączyć przede wszystkim osoby, które na co dzień spożywają niewiele błonnika, mają problemy z podwyższonym poziomem cholesterolu i cukru we krwi oraz nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego. Już po kilku tygodniach regularnego stosowania zauważą one pozytywne efekty kuracji. Babka płesznik zwana także pchlicą, pchlim nasieniem czy babką śródziemnomorską, pochodzi z zachodniej części Morza Śródziemnego, północnej Afryki oraz zachodniej Azji. Jej główną właściwością jest pochłanianie dużej ilości wody, pęcznienie po kontakcie z nią i zamienianie się w postać żelu. W ten sposób babka płesznik, łącząc się z masą jelitową w organizmie, zmiękcza jej konsystencję i ułatwia wypróżnianie. Spożywanie tej rośliny polecane jest w szczególności w profilaktyce zaparć, oczyszczania ze złogów jelitowych, ale także biegunek, gdyż dzięki wiązaniu wody, babka płesznik przywraca prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Pchlica ma także właściwości osłonowe i przeciwzapalne, stąd polecana jest w chorobie wrzodowej oraz zespole jelita wrażliwego. Ponadto, wspiera produkcję korzystnych bakterii w układzie pokarmowym, przez co na długo reguluje jego prawidłowe funkcjonowanie. Przeprowadzone badania wykazują, że babka płesznik może wspierać leczenie nowotworów piersi, nerek oraz skóry. Zawarte w niej flawonoidy mają właściwości cytotoksyczne, czyli niszczą komórki rakowe. Kolejną leczniczą właściwością rośliny jest obniżanie poziomu złego cholesterolu w organizmie, a także skuteczne zbijanie poziomu cukru we krwi. Stąd spożywanie babki płesznik poleca się diabetykom. Jedak dobrze jest skonsultować kurację z lekarzem, gdyż regularne stosowanie tego naturalnego suplementu diety może wiązać się z potrzebą zmniejszenia dawki insuliny. Babka śródziemnomorska to również doskonały środek na odchudzanie. Jej właściwości oczyszczające, przyspieszające przemianę materii oraz hamujące uczucie głodu, docenią osoby, dążące do smukłej sylwetki. Roślinę można także stosować w formie okładów na skórę po wcześniejszym namoczeniu w wodzie. Ma ona zbawienne działanie na suchą skórę, nawilża ją i odżywia. Pomaga także w walce z trądzikiem, atopowym zapaleniem skóry czy łuszczycą. Przy regularnej kuracji babką płesznik zaleca się picie dużej ilości wody, co najmniej dwóch litrów dziennie. Ponadto, specyfik należy stosować jako dodatek do potraw i napojów, nigdy osobno. Przy zażywaniu leków najlepiej skonsultować przyjmowanie pchlicy z lekarzem i zawsze zachowywać co najmniej godzinny odstęp między połknięciem tabletki a spożyciem babki płesznik.

 

 

 

 

 

 

 

NASIONA CHIA SZAŁWIA HISZPAŃSKA

Nasiona chia, zwane także szałwią hiszpańską, zaliczane są do jednych z najzdrowszych produktów żywieniowych na świecie. Ich wysokie stężenie wartości odżywczych, witamin i mikroelementów sprawia, że te niepozorne ziarna charakteryzują się licznymi właściwościami prozdrowotnymi i leczniczymi. Nasiona chia słynne są przede wszystkim z wysokiej zawartości drogocennych kwasów omega-3. I faktycznie, aż 60% wszystkich tłuszczów zawartych w ziarnach stanowią zbawienne dla zdrowia kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu, funkcje poznawcze, wspomagają układ nerwowy, mogą osłabiać także objawy depresji. Chronią również przed rozwojem demencji starczej, wzmacniają wzrok, serce i naczynia krwionośne. Badania wykazują, że kwasy omega-3 mają również właściwości antynowotworowe. Odmiana tego kwasu tłuszczowego zawarta w nasionach chia, tzw. kwas ALA (alfa-linolenowy) może obniżać ryzyko zachorowania na raka piersi i szyjki macicy. Szałwia hiszpańska charakteryzuje się również bardzo wysoką zawartością błonnika, którego spożywanie wskazane jest podczas odchudzania, a także w profilaktyce nadciśnienia, miażdżycy i cukrzycy. Badania wykazują, że dieta bogata w błonnik obniża ryzyko wystąpienia tych chorób oraz obniża ciśnienie, poziom cholesterolu i cukru we krwi. Nasiona chia obfitują także w takie wartości odżywcze jak wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor. Już dwie łyżki ziaren dziennie pokrywają 1/3 dobowego zapotrzebowania na wyżej wymienione pierwiastki. W szałwii hiszpańskiej znajduje się dobrze przyswajalne białko z niemal wszystkimi, niezbędnymi aminokwasami. Dlatego też, o włączeniu nasion chia do stałego jadłospisu, powinni w szczególności pomyśleć weganie i wegetarianie. Chia stanowi bowiem doskonałą alternatywę dla białka zwierzęcego. Te niepozorne ziarenka korzystnie wpływają na zdrowie, dzięki wysokiemu stężeniu przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, zwiększają jego odporność oraz spowalniają proces starzenia. Jeśli chodzi o kaloryczność nasion chia to wynosi ona 486 kcal w 100g. Nie jest to dużo, zważywszy na fakt, że ziarna są raczej stosowane jako dodatek do potraw, a nie jako danie główne. Bez obaw mogą je więc włączyć do jadłospisu nawet osoby będące na diecie. Wysoka wartość odżywcza szałwii hiszpańskiej z pewnością rekompensuje jej stosunkowo wysoką kaloryczność. Warto również podkreślić, że nasiona chia są bezglutenowe, bezpiecznie więc mogą je spożywać osoby z celiakią i łagodniejszymi postaciami uczulenia na gluten.

 

 

 

 

 

CIECIORKA VITA NATURA

Cieciorka, zwana inaczej ciecierzycą lub grochem włoskim, to niezaprzeczalny przykład zdrowej żywności, cechującej się licznymi właściwościami leczniczymi i bogatym składem odżywczym. W krajach arabskich i indyjskich cieciorka jest znana od dawna. To tam właśnie przyrządza się z niej pyszny hummus czy falafele. Hummus to tradycyjna potrawa Bliskiego Wschodu. Jest to połączenie ciecierzycy z tahini (pastą sezamową). Odpowiednio przyprawiona potrawa, urozmaicona suszonymi pomidorami lub oliwkami stanowi wyśmienitą i zdrową pastę na kanapki. Falafele natomiast to klasyczne kotlety z cieciorki, smażone w głębokim oleju. Jednak groch włoski można wykorzystać na wiele innych sposobów. Doskonale sprawdzi się jako podstawa zup, dodatek do sałatek czy nawet baza do wegańskich ciast. Po zmieleniu ciecierzycy uzyskujemy mąkę, która z powodzeniem zastąpi tę tradycyjną. Ta wiadomość szczególnie ucieszy osoby nietolerujące glutenu. Cieciorka bowiem jest bezglutenowa, a przyrządzona z niej mąka może posłużyć do wypieku chleba, ciast czy placków. Ta pyszna roślina strączkowa posiada nie tylko walory smakowe, ale także obfituje we właściwości prozdrowotne i cenne wartości odżywcze. Cieciorka to przede wszystkim bogate źródło białka, stąd powinna pojawić się diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Stanowi bowiem doskonałą alternatywę dla białka zwierzęcego. Ponadto, ciecierzyca obfituje w błonnik. Badania dowodzą, że błonnik pochodzący z grochu włoskiego korzystnie wpływa na zdrowie. Zmniejsza poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, pomaga też obniżyć ciśnienie, a także wspomaga proces odchudzania. Cieciorką szczególnie powinni zainteresować się diabetycy, gdyż posiada ona niski indeks glikemiczny i wykazuje właściwości normujące poziom glukozy we krwi oraz zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę. Z kolei, osoby odchudzające się docenią cieciorkę za jej właściwości oczyszczające, hamujące apetyt i przyspieszające przemianę materii. Ciecierzyca obfituje również w cenne pierwiastki, takie jak potas, żelazo, magnez i fosfor. Zawiera też duże ilości witamin z grupy B, dlatego jej spożywanie korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego i odporność. Cieciorka pomaga też zwalczać zakwaszenie organizmu oraz dba o zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Jedynym mankamentem grochu włoskiego są jego właściwości gazotwórcze. Jednak można je w prosty sposób zniwelować. Przed każdym gotowaniem cieciorki należy moczyć ją przez około 10 godzin w wodzie z z dodatkiem sody oczyszczonej. Pomóc może również przyprawianie ciecierzycy ziołami.

 

 

 

 

 

CIECIORKA BIO

Cieciorka bio to naturalny, w pełni ekologiczny produkt pochodzący wyłącznie z kontrolowanych upraw. Ta roślina strączkowa, zwana inaczej ciecierzycą lub grochem włoskim, to niezaprzeczalny przykład zdrowej żywności, cechującej się licznymi właściwościami leczniczymi i bogatym składem odżywczym. W krajach arabskich i indyjskich cieciorka jest znana od dawna. To tam właśnie przyrządza się z niej pyszny hummus czy falafele. Hummus to tradycyjna potrawa Bliskiego Wschodu. Jest to połączenie ciecierzycy z tahini (pastą sezamową). Odpowiednio przyprawiona potrawa, urozmaicona suszonymi pomidorami lub oliwkami stanowi wyśmienitą i zdrową pastę na kanapki. Falafele natomiast to klasyczne kotlety z cieciorki, smażone w głębokim oleju. Jednak groch włoski można wykorzystać na wiele innych sposobów. Doskonale sprawdzi się jako podstawa zup, dodatek do sałatek czy nawet baza do wegańskich ciast. Po zmieleniu ciecierzycy uzyskujemy mąkę, która z powodzeniem zastąpi tę tradycyjną. Ta wiadomość szczególnie ucieszy osoby nietolerujące glutenu. Cieciorka bowiem jest bezglutenowa, a przyrządzona z niej mąka może posłużyć do wypieku chleba, ciast czy placków. Ta pyszna roślina strączkowa posiada nie tylko walory smakowe, ale także obfituje we właściwości prozdrowotne i cenne wartości odżywcze. Cieciorka to przede wszystkim bogate źródło białka, stąd powinna pojawić się diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Stanowi bowiem doskonałą alternatywę dla białka zwierzęcego. Ponadto, ciecierzyca obfituje w błonnik. Badania dowodzą, że błonnik pochodzący z grochu włoskiego korzystnie wpływa na zdrowie. Zmniejsza poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, pomaga też obniżyć ciśnienie, a także wspomaga proces odchudzania. Cieciorką szczególnie powinni zainteresować się diabetycy, gdyż posiada ona niski indeks glikemiczny i wykazuje właściwości normujące poziom glukozy we krwi oraz zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę. Z kolei, osoby odchudzające się docenią cieciorkę za jej właściwości oczyszczające, hamujące apetyt i przyspieszające przemianę materii. Ciecierzyca obfituje również w cenne pierwiastki, takie jak potas, żelazo, magnez i fosfor. Zawiera też duże ilości witamin z grupy B, dlatego jej spożywanie korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego i odporność. Cieciorka pomaga też zwalczać zakwaszenie organizmu oraz dba o zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Jedynym mankamentem grochu włoskiego są jego właściwości gazotwórcze. Jednak można je w prosty sposób zniwelować. Przed każdym gotowaniem cieciorki, należy moczyć ją przez około 10 godzin w wodzie z z dodatkiem sody oczyszczonej. Pomóc może również przyprawianie ciecierzycy ziołami.

 

 

 

 

 

FASOLA ADZUKI BIO

asola adzuki to wyjątkowo cenna odmiana tej rośliny strączkowej, bogata w składniki odżywcze oraz cechująca się szeroką gamą właściwości prozdrowotnych. Roślina, zwana także czerwoną soją, charakteryzuje się lekko słodkawym, orzechowym smakiem. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek oraz dań mięsnych, ale także jako potrawa główna np. w postaci kotletów z fasoli adzuki. Do swojej diety, w szczególności, powinni ją włączyć weganie i wegetarianie, gdyż ten naturalny produkt obfituje w łatwo przyswajalne białko posiadające wszystkie prócz tryptofanu aminokwasy. Fasola adzuki to także dobre źródło wartościowego błonnika, który przywraca prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, przyspiesza przemianę materii oraz zmniejsza uczucie głodu. Ponadto, badania wykazują, że jedzenie produktów zawierających dużo błonnika obniża poziom złego cholesterolu we krwi oraz zmniejsza poziom cukru. Fasola adzuki powinna się więc znaleźć w diecie cukrzyków i osób będących zagrożonych miażdżycą oraz wszystkich tych, którzy chcą uchronić się przed tymi chorobami w przyszłości. Czerwona soja to także nieocenione źródło drogocennych pierwiastków. Znaleźć w niej można duże ilości potasu, regulującego ciśnienia krwi, wapnia, chroniącego przed osteoporozą oraz kobaltu, zapewniającego prawidłowy poziom witaminy B12 w organizmie. Pozostałe mikroelementy zawarte w fasoli adzuki to magnez, mangan oraz witaminy z grupy B. Wszystkie te składniki odżywcze bardzo korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ta roślina strączkowa to także skarbnica cennych polifenoli, które chronią organizm przed rakiem i innymi groźnymi chorobami oraz opóźniają procesy star

 

 

 

 

 

FASOLA BIAŁA BIO

Biała fasola to produkt uniwersalny o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do zup i sałatek, a kotlety z fasoli świetnie zastąpią mięso w codziennym jadłospisie. W Internecie można znaleźć liczne przepisy na dania z białej fasoli. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie, zwłaszcza, że ten niepozorny produkt to prawdziwe bogactwo wartości odżywczych, witamin i składników mineralnych. Fasola biała obfituje przede wszystkim w witaminy z grupy B, witaminę A, C, E i PP. Ponadto, zawiera takie składniki mineralne jak: wapń, magnez, cynk, fosfor i żelazo. Fasola biała to także nieocenione źródło roślinnego białka, które doskonale zastąpi proteiny zwierzęce. Jest to dobra wiadomość dla wegetarian i wegan. Fasola wykazuje również właściwości zasadotwórcze, pomaga więc odkwasić organizm. Dzięki wysokiej zawartości lecytyny poprawia pamięć, koncentrację oraz wspiera pracę mózgu. Do najważniejszych właściwości fasoli białej należy zaliczyć korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit, wsparcie pracy trzustki i wątroby oraz jelita grubego. Fasola wykazuje też działanie przeciwnowotworowe, dzięki wysokiej zawartości lignanów. Fasola polecana jest również w diecie odchudzającej, gdyż posiada niewiele kalorii, 290 w 100g, a jej spora zawartość błonnika na długo eliminuje uczucie głodu. Produkt zawiera także korzystne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na proces przemiany materii, ale także na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego.

 

 

 

 

 

 

FASOLA CZARNA BIO

Fasola czarna to niedoceniona w polskiej kuchni odmiana rośliny strączkowej. Największą popularnością cieszy się natomiast w Meksyku i Hiszpanii. Warto jednak dać szansę tej niepozornej roślinie strączkowej, gdyż stanowi ona prawdziwą skarbnicę cennych wartości odżywczych. Zastosowanie w kuchni fasoli czarnej jest bardzo szerokie. Przede wszystkim sprawdzi się ona w daniach wegańskich i wegetariańskich. Ta roślina strączkowa to wspaniały składnik zup, sałatek, a także bezglutenowych ciast. Można z niej również przygotować wegetariańskie kotlety, sosy czy pasztet z czarnej fasoli. To, czym czarna fasola wyróżnia się na tle innych roślin strączkowych, to przede wszystkim wysokie stężenie antocyjanów. Bardzo silnych przeciwutleniaczy, których występowanie w roślinie zależy od intensywności jej koloru. Im roślina ciemniejsza tym, antocyjanów więcej. Substancje te działają bardzo korzystnie na organizm, wspierając jego działanie w wielu aspektach. Przede wszystkim podnoszą ogólną odporność i usuwają z organizmu szkodliwe, wole rodniki, które przyspieszają procesy starzeniowe i są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Ponadto, fasola czarna obfituje w białko, które stanowi świetny zamiennik protein pochodzenia zwierzęcego. Warto więc, by tą odmianę do swojego jadłospisu na stałe włączyli weganie i wegetariańskie. Fasola czarna to również jedna z niewielu roślin dostarczająca drogocennych kwasów tłuszczowych omega-3. Ich wpływ na zdrowie jest nieoceniony, kompleksowo wspierają funkcjonowanie organizmu, podnosząc jego odporność i chroniąc przed rozwojem chorób. Wśród substancji odżywczych fasoli czarnej można wymienić witaminę A oraz witaminy z grupy B. Roślina ta obfituje także w pierwiastki takie jak magnez, wapń, żelazo, cynk, miedź oraz śladowy pierwiastek, molibden, który rzadko występuje w żywności, a pełni bardzo istotne funkcje dla organizmu. Przede wszystkim bierze udział w procesie dostarczania energii do komórek, a także wspomaga prawidłowe przyswajanie żelaza, przez co zapobiega anemii. Fasola czarna to także bogate źródło błonnika, który wspiera pracę układu trawiennego, przyspiesza metabolizm i reguluje perystaltykę jelit. Ponadto, błonnik ma działanie przeciwmiażdżycowe oraz właściwości obniżania poziomu cukru we krwi. Dlatego też fasolę czarną powinny jeść przede wszystkim osoby zagrożone cukrzycą i chorobami układu krążenia, a także osoby na diecie odchudzającej. Fasola czarna bio Kidney firmy Vita Natura pochodzi wyłącznie z upraw ekologicznych, przez co stanowi produkt w 100% naturalny i organiczny. Gwarantuje to również jego wysoką jakość oraz bogactwo wartości odżywczych.

 

 

 

 

 

 

FASOLA CZERWONA KIDNEY BIO

Fasola czerwona znana jest przede wszystkim z dań kuchni meksykańskiej. W polskiej kuchni staje się jednak coraz bardziej popularna ze względu na swoje walory smakowe. Fasola czerwona jest atrakcyjna nie tylko pod względem smaku, ale także swoich licznych wartości odżywczych. Warto więc włączyć tę roślinę strączkową do codziennego menu. Szerokie zastosowanie kulinarne fasoli czerwonej sprawia, że nie może się ona znudzić. Doskonale pasuje jako dodatek do sałatek i surówek oraz stanowi bazę do zup. W diecie wegańskiej i wegetariańskiej świetnie zastąpi mięso, gdyż można z niej przygotować pasty, kotlety oraz pasztety. Fasola czerwona może stanowić także podstawę do zdrowego, bezglutenowego ciasta. W Internecie znajduje się wiele ciekawych przepisów na pyszne, a czasem zaskakujące dania z fasoli czerwonej. Jednak walory kulinarne to dopiero pierwszy atut tej rośliny. Ten stuprocentowo naturalny produkt stanowi bowiem bogactwo cennych składników odżywczych. Przede wszystkim fasola czerwona to świetne źródło białka, którym weganie i wegetarianie z powodzeniem zastąpią białko zwierzęce. W produkcie znajduje się także dużo witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B1, która wspomaga pracę układu nerwowego, pomaga łagodzić stres i usprawnia funkcje poznawcze umysłu. Dodatkowo, substancja ta troszczy się o prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Wśród pierwiastków, które znajdziemy w fasoli czerwonej, wymienić można potas, wapń, fosfor, żelazo, selen oraz cynk. Produkt zawiera także duże ilości przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed starzeniem i chorobami. Ponadto, fasola czerwona obfituje w duże ilości błonnika, substancji korzystnie wpływającej na układ pokarmowy. Dieta wysokobłonnikowa wspiera także profilaktykę miażdżycy i cukrzycy. Udowodniono, że osoby jedzące dużo błonnika mają niższy poziom cukru i cholesterolu we krwi. Dodatkowo, błonnik zawarty w fasoli czerwonej wspomaga odchudzanie poprzez przyspieszenie metabolizmu, zahamowanie głodu oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Regularne spożywanie tej bogatej we właściwości prozdrowotne rośliny strączkowej sprzyja również rozwojowi korzystnej flory bakteryjnej w jelitach. W fasoli czerwonej znajdują się również unikalne substancje, izoflawony, które łagodzą objawy menopauzy i chronią przed rakiem prostaty. Fasola czerwona posiada niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczna. Stąd poleca się ją diabetykom oraz osobom odchudzającym się. Oferowany produkt firmy Vita Natura pochodzi z ekologicznych, certyfikowanych upraw, co gwarantuje jego wysoką jakość oraz dużą zawartość składników odżywczych.

 

 

 

 

FASOLA MUNG BIO

Fasola mung uważana jest za jedną z najzdrowszych odmian tej rośliny strączkowej. Z tego powodu zwana jest też złotą fasolką. Roślina ta jest od dawna stosowana w kuchni azjatyckiej, u nas dopiero zyskuje swoją popularność, ale bez wątpienia warto ją dołączyć do codziennego jadłospisu, nie tylko ze względu na ciekawy smak, ale przede wszystkim z uwagi na jej wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Fasola mung jest nieoceniona, jeśli chodzi o zawartość wartości odżywczych. Znajdują się w niej wszystkie cenne pierwiastki i witaminy. Jest cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy K, E, C i A, a także fosforu, żelaza, miedzi, potasu, manganu, magnezu, cynku, selenu i wapnia. Ponadto, zawiera dwie wyjątkowe substancje, vitexin i sovitexin, które są silnymi przeciwutleniaczami, wykazują właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Do najkorzystniejszych dla zdrowia właściwości leczniczych fasoli mung można zaliczyć oczyszczanie organizmu, poprawa pracy wątroby, niwelowanie skutków stresu, wsparcie dla układu nerwowego i krążenia oraz działanie przeciwnowotworowe. Jedzenie tej rośliny strączkowej polecane jest przede wszystkim kobietom w ciąży, ze względu na wysokie stężenie kwasu foliowego, osobom podatnym na stres, gdyż witaminy z grupy B, magnez i mangan wesprą układ nerwowy oraz weganom i wegetarianom z powodu wysokiej zawartości łatwo przyswajalnego białka. Warto wspomnieć, że fasola mung zawiera bardzo dużo błonnika, który korzystnie wpływa na zdrowie oraz proces odchudzania. Błonnik oczyszcza organizm, wspiera trawienie, obniża poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi. Dlatego spożywanie produktów zawierających ten składnik działa przeciwmiażdżycowo i przeciwcukrzycowo. Ponadto, fasola mung jest niskokaloryczna i na długo zmniejsza apetyt, polecana jest więc szczególnie w diecie odchudzającej. W roślinie znajdują się także zbawiennie wpływające na zdrowie izoflawony o właściwościach łagodzących objawy menopauzy oraz fitoestrogeny, które opóźniają procesy starzenia. Ilość wartości odżywczych i właściwości leczniczych fasoli mung bezsprzecznie przemawia za tym, by jeść jej jak najwięcej, zwłaszcza, że ma ona naprawdę szerokie zastosowanie kulinarne. Sprawdzi się jako dodatek do zup i sałatek, można z niej też przyrządzić wegetariańskie kotlety lub pasztet oraz zdrowe pasty na kanapki. Fasola mung firmy Vita Natura to produkt bio, oznacza to, że pochodzi wyłącznie z ekologicznych, kontrolowanych upraw. Nie zawiera więc dodatków chemicznych oraz posiada wysokie stężenie wartości odżywczych.

 

 

 

 

FASOLA PINTO BIO

Fasola pinto jest charakterystyczna i łatwo rozpoznawalna ze względu na swoje bordowe plamki, które wyróżniają ją na tle innych roślin z tego gatunku. Ze względu na swój szczególny wygląd fasola pinto często stosowana jest jako element dekoracyjny dań. Doskonale wygląda i komponuje się w sałatkach, ale można z niej również przyrządzić pyszne zupy. Najbardziej popularna jest w Meksyku i Stanach Zjednoczonych, gdzie przyrządza się z niej chilli con carne. Jednak fasola pinto cechuje się nie tylko oryginalnym wyglądem, ale także wieloma właściwościami odżywczymi i zdrowotnymi. I właśnie z uwagi na tę cechę warto wpisać ją na stałe do codziennego menu. Przede wszystkim odmiana fasoli pinto zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego białka, które doskonale zastąpi proteiny pochodzenia zwierzęcego. Warto więc, aby ta roślina strączkowa stała się nieodłącznym elementem diety wegańskiej i wegetariańskiej. Fasola pinto to także nieocenione źródło wartościowego błonnika, który korzystnie wpływa na cały organizm. Przede wszystkim substancja ta wspomaga procesy trawienne, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Z uwagi na ten fakt fasola pinto powinna znaleźć się w diecie chorych na cukrzycę oraz osób mających problemy z układem krążenia, a także wszystkich tych, korzy chcą się przed tymi chorobami ustrzec. Błonnik zawarty w tej roślinie strączkowej wesprze także proces odchudzania. Jego duża zawartość w diecie zmniejsza uczucie głodu, przyspiesza przemianę materii i oczyszcza. Fasola pinto obfituje również w cenne składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy, witaminy B1, B6, żelazo, cynk, potas, fosfor i magnez. Produkt zawiera także rzadko występujący w przyrodzie molibden, który wspomaga przyswajanie żelaza i wspiera proces dostarczania energii do komórek. W fasoli pinto znajdują się także korzystne dla zdrowia fitoestrogeny, które łagodzą objawy menopauzy oraz spowalniają procesy starzenia. Ten naturalny produkt charakteryzuje się także niską kalorycznością oraz niskim indeksem glikemicznym. Bez obaw mogą go więc spożywać diabetycy i osoby dbające o smukłą sylwetkę.

 

 

 

 

PESTKI MORELI GORZKIE B17

Jądra pestek moreli zyskują ostatnio na popularności ze względu na wysoką zawartość witaminy B17. Substancja ta, zwana również amigdaliną lub letrilem, promowana jest jako naturalny lek na raka. Amigdalina występuje nie tylko w pestkach moreli, choć tu jest jej najwięcej, ale też w gorzkich migdałach, pestkach śliwek, jabłek, wiśni, czereśni oraz w niektórych roślinach strączkowych. Letril w organizmie człowieka rozkłada się na m.in. kwas pruski, czyli cyjanowodór, który po zetknięciu z komórkami rakowymi niszczy je. Według niektórych badań, które wskazują na skuteczność amigdaliny, substancja ta nie szkodzi zdrowym komórkom, gdyż jest przez nie zamieniana w glukozę. Witamina B17 miałaby więc działać w sposób doskonały, usuwając z organizmu tylko zmienione chorobowo komórki, a nie niszczyć zdrowych. Jednak do tej pory nie udowodniono antynowotworowego działania amigdaliny. Wyniki badań wzajemnie się wykluczają, nie dając jednoznacznej odpowiedzi. Ponadto, pojawiają się głosy, że letril może być szkodliwy dla organizmu, gdy przyjmuje się go w zbyt wysokich dawkach, zwłaszcza u osób obarczonych dodatkowo chemioterapią. Decydując się na przyjmowanie jąder pestek moreli, jako źródło amigdaliny, warto zapoznać się z dostępną literaturą. Niestety, medycyna konwencjonalna nie uznaje póki co, witaminy B17, jako cudownego leku na raka, ciężko więc zasięgnąć w tej sprawie fachowej opinii lekarza. Bezpieczna dawka gorzkich pestek moreli to 2-3 sztuki dziennie. Należy pamiętać, że nie powinny ich przyjmować dzieci, kobiety w ciąży oraz matki karmiące. Warto również wspomnieć, że jądra pestek moreli to nie tylko źródło witaminy B17, ale także innych witamin z grupy B, witaminy A i E oraz cennych dla prawidłowego funkcjonowania nienasyconych kwasów tłuszczowych. Spożywając więc ten naturalny suplement diety można być pewnym dostarczenia do organizmu tych wartościowych substancji odżywczych, natomiast co do działania przeciwnowotworowego letrilu należy podchodzić z dystansem. Nie jest wykluczone, że amigdalina wesprze leczenie raka, niestety obecny stan badań na ten temat nie potwierdza tego jednoznacznie. PRODUCENT JĄDER PESTEK MORELI GORZKICH VITA NATURA NAPISAŁ … Pestki moreli są najbardziej zasobnym źródłem witaminy B17, jak również witaminy B15, dostarczają również wiele minerałów, w tym najwięcej magnezu oraz kwasu salicylowego, który wykazuje działanie bakteriobójcze.

 

 

 

 

 

 

KAMUT BIO ZIARNO

Kamut, inaczej khorasan, to starożytna odmiana pszenicy durum. Zwana jest również zbożem faraonów, gdyż była uprawiana już czasach starożytnego Egiptu. Ten naturalny produkt, charakteryzuje się ilością białka większą o 30% w porównaniu z tradycyjną pszenicą. Zawiera także mniej alergenów, i mimo że w jej składzie znajduje się gluten, to często jest dobrze tolerowana przez osoby uczulone na ten składnik. Kamut, oprócz dużej zawartości białka, obfituje także w inne wartości odżywcze, takie jak selen, cynk, magnez, szereg witamin z grupy B oraz zdrowe kwasy tłuszczowe. Dzięki tym substancjom khorasan korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, podwyższa odporność organizmu, wspiera pracę mózgu oraz dostarcza energii. Kamut poleca się szczególnie osobom będącym na diecie wegańskiej i wegetariańskiej ze względu na łatwo przyswajalne białko, a także cukrzykom, gdyż zboże to ma niski indeks glikemiczny. Dużym atutem khorasanu jest jego wysokie stężenie błonnika, który ma wiele właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim obniża poziom cholesterolu we krwi, działa więc przeciwmiażdżycowo. Ponadto, błonnik reguluje poziom cukru we krwi, chroniąc przed cukrzycą. Regularne spożywanie kamutu obniża też ciśnienie, korzystnie wpływa na pracę serca i odtruwa wątrobę, zmniejsza również objawy zespołu jelita drażliwego. Dzięki dużej zawartości błonnika, kamut polecany jest w diecie odchudzającej. Jedzenie go zmniejszy apetyt, zapobiegnie wahaniom poziomu glukozy, a w konsekwencji napadom „wilczego” głodu. Ponadto, ta antyczna pszenica durum jest niskokaloryczna, co szczególnie docenią osoby dbające o szczupłą sylwetkę. W 100g khorasanu znajduje się tylko 146 kalorii. Pszenica kamut ceniona jest za swój słodkawy, lekko orzechowy smak. Na co dzień może być spożywana jak ryż, podawana z warzywami, mięsem czy sosami. Można z niej przyrządzić też mąkę, wtedy doskonale nada się do różnego rodzaju wypieków. Ziarno pszenicy khorasan to produkt bio, oznacza to, że jest w 100% naturalny i pochodzi z kontrolowanych upraw ekologicznych. Fakt ten gwarantuje jego wysoką jakość, pyszny smak i wysokie stężenie wartości odżywczych.

 

 

 

 

 

 

KASZA BULGUR BIO

Kasza bulgur to popularny składnik potraw na Bliskim Wschodzie. Powstaje z pszenicy durum i jest najbardziej wartościową z kasz pszenicznych. W porównaniu z innymi np. kuskusem czy kaszą manną zawiera dużo więcej składników odżywczych i błonnika. Ten naturalny produkt jest świetnym pomysłem na urozmaicenie codziennej diety, zwłaszcza jeśli chcemy zadbać o swoje zdrowie. Kasza bulgur obfituje w wartości odżywcze. Znajduje się w niej sporo witamin z grupy B łącznie z cennym dla kobiet w ciąży i planujących macierzyństwo kwasem foliowym. Ponadto, produkt stanowi doskonałe źródło potasu, magnezu, fosforu i żelaza. Obecność tych pierwiastków sprawia, że kasza bulgur wykazuje właściwości obniżające ciśnienie krwi, redukujące niedokrwistość, wzmacniające kości i zęby oraz poprawiające nastrój. Kasza bulgur polecana jest również w diecie ze względu na wysoką zawartość błonnika. Zdrowe żywienie nie może obyć się bez tego cennego składnika. Zawarty w kaszy błonnik poprawia perystaltykę jelit, leczy zaparcia i zmniejsza uczucie głodu. Ponadto, badania wykazują, że dieta bogata w błonnik obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, cukrzycę, miażdżycę i zakrzepicę. Kasza bulgur cechuje się też niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu mogą ją bez obaw spożywać diabetycy. Ma ona też właściwości regulujące poziom cukru we krwi, wspomoże więc leczenie cukrzycy. Dobrym pomysłem jest włączenie kaszy bulgur do diety odchudzającej. Zawarty w niej błonnik wspomoże chudnięcie, a jej niska kaloryczność nie zniweluje starań o szczupłą sylwetkę. W 100g ugotowanego produktu znajdują się tylko 83 kalorie. Niestety, kasza bulgur nie jest wolna od glutenu. Nie powinny więc po nią sięgać osoby chore na celiakię oraz uczulone na gluten. Kasza bulgur jest też bardzo łatwa w przygotowaniu, gdyż wystarczy zalać ją gorącą wodą, nie wymaga ona gotowania. Świetnie sprawdzi się więc jako szybki pomysł na obiad. Produkt ten doskonale smakuje w sałatkach, ale też jako dodatek do dań mięsnych i na ciepło z warzywami. W Internecie można znaleźć sporo przepisów jak atrakcyjnie przygotować ten produkt. Kasza bulgur firmy Vita Natura jest w 100% bio, oznacza to, że pochodzi z upraw ekologicznych, które mogą się pochwalić najwyższą jakością surowca zarówno pod względem smaku, jak i zawartości substancji odżywczych.

 

 

 

 

 

 

KASZA GRYCZANA NIEPALONA

Kasza gryczana gości w polskiej kuchni od dawna. Niewątpliwie jest to bardzo cenny składnik codziennej diety, gdyż dostarcza szereg wartości odżywczych i posiada liczne właściwości prozdrowotne. Najzdrowsza jest kasza gryczana niepalona, która stanowi najmniej przetworzoną formę gryki, przez co zawiera najwięcej witamin i minerałów. Ten naturalny produkt zawiera duże ilości witamin z grupy B. Jego spożywanie wspiera więc funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia koncentrację, redukuje stres i uspokaja. Kasza gryczana niepalona to także bogate źródło rutyny, która wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu układ krążenia lepiej pracuje oraz wzrasta odporność organizmu na infekcje. Ta odmiana kaszy dostarcza także duże ilości łatwo przyswajalnego białka, warto więc by do swojej diety włączyli ją weganie i wegetarianie. Także wysoka zawartość błonnika w produkcie sprawia, że kasza gryczana jest cennym pokarmem. Błonnik obniża bowiem poziom cukru i cholesterolu we krwi, usprawniania działanie układu pokarmowego, chroni przed zaparciami. Niezbędny jest również w każdej diecie odchudzającej, gdyż hamuje apetyt i przyspiesza przemianę materii, wspomaga także oczyszczanie organizmu z toksyn. Liczne właściwości prozdrowotne i lecznicze kasza gryczana zawdzięcza sporej zawartości cennych pierwiastków, takich jak wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod. Mikroelementy te korzystnie wpływają na cały organizm, zapewniając mu zdrowie oraz piękny wygląd. Warto wspomnieć, że kasza gryczana niepalona posiada właściwości rozgrzewające, doskonała jest więc w okresie jesienno-zimowym oraz ogranicza zbyt obfite menstruacje. Kasza gryczana jest niskokaloryczna, po ugotowaniu zawiera tylko 109 kalorii w 100 gramach. Tym bardziej docenią ją osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Produkt ten mogą również bez obaw spożywać osoby chore na celiakię oraz uczulone na gluten, gdyż kasza gryczana, nie będąc zbożem, jest bezglutenowa.

 

 

 

 

 

 

KASZA GRYCZANA BIO NIEPALONA

Kasza gryczana gości w polskiej kuchni od dawna. Niewątpliwie jest to bardzo cenny składnik codziennej diety, gdyż dostarcza szereg wartości odżywczych i posiada liczne właściwości prozdrowotne. Najzdrowsza jest kasza gryczana niepalona, która stanowi najmniej przetworzoną formę gryki, przez co zawiera najwięcej witamin i minerałów. Ten naturalny produkt zawiera duże ilości witamin z grupy B. Jego spożywanie wspiera więc funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia koncentrację, redukuje stres i uspokaja. Kasza gryczana niepalona to także bogate źródło rutyny, która wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu układ krążenia lepiej pracuje oraz wzrasta odporność organizmu na infekcje. Ta odmiana kaszy dostarcza także duże ilości łatwo przyswajalnego białka, warto więc by do swojej diety włączyli ją weganie i wegetarianie. Także wysoka zawartość błonnika w produkcie sprawia, że kasza gryczana jest cennym pokarmem. Błonnik obniża bowiem poziom cukru i cholesterolu we krwi, usprawniania działanie układu pokarmowego, chroni przed zaparciami. Niezbędny jest również w każdej diecie odchudzającej, gdyż hamuje apetyt i przyspiesza przemianę materii, wspomaga także oczyszczanie organizmu z toksyn. Liczne właściwości prozdrowotne i lecznicze kasza gryczana zawdzięcza sporej zawartości cennych pierwiastków, takich jak wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod. Mikroelementy te korzystnie wpływają na cały organizm, zapewniając mu zdrowie oraz piękny wygląd. Warto wspomnieć, że kasza gryczana niepalona posiada właściwości rozgrzewające, doskonała jest więc w okresie jesienno-zimowym oraz ogranicza zbyt obfite menstruacje. Kasza gryczana jest niskokaloryczna, po ugotowaniu zawiera tylko 109 kalorii w 100 gramach. Tym bardziej docenią ją osoby dbające o szczupłą sylwetkę.

 

 

 

KASZA GRYCZANA PALONA BIO

Kasza gryczana gości w polskiej kuchni od dawna. Niewątpliwie jest to bardzo cenny składnik codziennej diety, gdyż dostarcza szereg wartości odżywczych i posiada liczne właściwości prozdrowotne. Najzdrowsza jest kasza gryczana niepalona, która stanowi najmniej przetworzoną formę gryki, przez co zawiera najwięcej witamin i minerałów. Kasza gryczana palona w wyniku procesu prażenia traci część wartościowych substancji, ale charakteryzuje się ciekawszym, bardziej wyrazistym smakiem. Ta odmiana kaszy posiada wszystkie właściwości prozdrowotne produktu niepalonego, ale w mniejszych ilościach. Ten naturalny produkt zawiera duże ilości witamin z grupy B. Jego spożywanie wspiera więc funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia koncentrację, redukuje stres i uspokaja. Kasza gryczana to także bogate źródło rutyny, która wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu układ krążenia lepiej pracuje oraz wzrasta odporność organizmu na infekcje. Ta odmiana kaszy dostarcza także duże ilości łatwo przyswajalnego białka, warto więc by do swojej diety włączyli ją weganie i wegetarianie. Także wysoka zawartość błonnika w produkcie sprawia, że kasza gryczana jest cennym pokarmem. Błonnik obniża bowiem poziom cukru i cholesterolu we krwi, usprawniania działanie układu pokarmowego, chroni przed zaparciami. Niezbędny jest również w każdej diecie odchudzającej, gdyż hamuje apetyt i przyspiesza przemianę materii, wspomaga także oczyszczanie organizmu z toksyn. Liczne właściwości prozdrowotne i lecznicze kasza gryczana zawdzięcza sporej zawartości cennych pierwiastków, takich jak wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod. Mikroelementy te korzystnie wpływają na cały organizm, zapewniając mu zdrowie oraz piękny wygląd. Warto wspomnieć, że kasza gryczana posiada właściwości rozgrzewające, doskonała jest więc w okresie jesienno-zimowym oraz ogranicza zbyt obfite menstruacje. Kasza gryczana jest niskokaloryczna, po ugotowaniu zawiera tylko 109 kalorii w 100 gramach. Tym bardziej docenią ją osoby dbające o szczupłą sylwetkę.

 

 

 

 

 

 

KASZA JAGLANA BIO

Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz. Bogata w wartości odżywcze oraz posiadająca właściwości zasadotwórcze stanowi cenny dodatek do codziennych posiłków. Ponadto, jej neutralny smak sprawia, że świetnie sprawdzi się zarówno w daniach wytrawnych, jak i potrawach na słodko. W Internecie można znaleźć liczne przepisy m.in. na kaszę jaglaną z warzywami lub na słodko z owocami. Kasza jaglana to bogate źródło cennych składników odżywczych. Przede wszystkim obfituje w witaminy z grupy B, zwłaszcza B1, B2 i B6, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Znana jest także ze swoich właściwości leczniczych. Przede wszystkim jest lekkostrawna, poleca się więc ją osobom z problemami żołądkowymi. Ponadto, kasza jaglana to produkt bezglutenowy, sprawdzi się więc w diecie osób uczulonych na ten składnik i chorych na celiakię. Kaszę jaglaną, jako zdrową żywność, poleca się także osobom, którym brakuje takich mikroelementów jak żelazo czy krzem. Krzemionka to szczególnie cenny element kaszy, gdyż nie występuje zbyt często w pożywieniu, a posiada liczne właściwości lecznicze. Przede wszystkim wspomaga leczenie chorób układu kostnego, dzięki przyspieszeniu procesu mineralizacji kości. Krzem wspomaga także przemianę materii, co z pewnością ucieszy osoby będące na diecie odchudzającej. Spożywanie kaszy jaglanej działa również zbawiennie na urodę. Wspomniana już krzemionka wzmacnia paznokcie i włosy oraz korzystnie wpływa na skórę. Kasza stanowi także świetne źródło łatwo przyswajalnego białka, stąd poleca się ją szczególnie w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Przeciętna porcja ugotowanego produktu (100 g) to tylko około 100 kalorii. Śmiało więc można włączyć kaszę jaglaną do diety odchudzającej. Warto wspomnieć, że produkt posiada także właściwości zasadotwórcze, czyli odkwasza organizm, wspomagając jego ogólne funkcjonowanie, a co za tym idzie również proces chudnięcia. Jedynym mankamentem kaszy jaglanej jest dość wysoki indeks glikemiczny, nie jest więc ona polecana diabetykom. Kasza jaglana bio firmy Vita Natura, to produkt naturalny, organiczny, pochodzący z upraw ekologicznych. Stanowi to gwarancję najwyższej jakości kaszy, jej pysznego smaku i wysokiej zawartości wartości odżywczych.

 

 

 

 

 

 

KASZA KUKURYDZIANA BIO

Kasza kukurydziana jest mało znana i rzadko używana w polskiej kuchni, a to duży błąd, gdyż produkt ten zawiera wiele składników odżywczych oraz korzystnie wpływa na zdrowie. Docenią ją głównie osoby chore na celiakię i nietolerujące glutenu, gdyż kasza ta jest bezglutenowa. Ponadto, ma działanie odchudzające i przeciwnowotworowe. Swoje właściwości zdrowotne i lecznicze kasza kukurydziana zawdzięcza dużej zawartości witamin A, E oraz z grupy B. Ponadto, stanowi ona doskonałe źródło żelaza, kobaltu, magnezu, potasu, fosforu oraz selenu. Składniki te sprawiają, że kasza kukurydziana polecana jest szczególnie osobom osłabionym, cierpiącym na niedokrwistość. Jej spożywanie bardzo korzystnie wpływa też na wzrok oraz układ nerwowy. Z kolei witamina E chroni przed przedwczesnym starzeniem się organizmu, a selen reguluje funkcje tarczycy. Bardzo cennym składnikiem tego naturalnego produktu jest beta-karoten, któremu kasza zawdzięcza swoje działanie antynowotworowe oraz wspierające odporność organizmu. Beta-karoten jako silny antyoksydant, usuwa z organizmu wolne rodniki, które są przyczyną rozwoju groźnych chorób. Kasza kukurydziana jest również nieocenionym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Poleca się więc jej spożywanie weganom i wegetarianom, którym zastąpi białko pochodzenia zwierzęcego. Spora ilość błonnika obecnego w produkcie powoduje, że posiada on właściwości odchudzające. Błonnik bowiem oczyszcza organizm, reguluje przemianę materii i procesy trawienne. Ten cenny składnik kaszy kukurydzianej obniża także ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą i cukrzycą. Nie poleca się jej jednak w diecie osób już chorych na cukrzycę, gdyż posiada wysoki indeks glikemiczny. Kasza kukurydziana jest łatwostrawna, działa też przeciwbakteryjnie, chroniąc organizm przed drobnoustrojami. Ponadto, jej dużym atutem jest niska kaloryczność. W 100 gramach ugotowanej kaszy kukurydzianej jest około 60 kalorii. Z pewnością przypadnie ona więc do gustu osobom dbającym o sylwetkę. Walory smakowe kaszy sprawiają, że można ją spożywać na wiele sposobów. Dobrze smakuje zarówno w sałatkach, zupach, w towarzystwie mięs i warzyw, jak i na słodko z owocami. Ponadto, kasza kukurydziana firmy Vita Natura to produkt bio, pochodzący z ekologicznych upraw. Gwarantuje to najwyższą jakość smaku i wartości odżywczych oraz brak sztucznych, chemicznych dodatków.

 

 

 

 

 

 

KASZA KUSKUS RAZOWA BIO

Kasza kuskus razowa przygotowywana jest z twardej, pełnoziarnistej pszenicy durum. Najbardziej popularna jest na Bliskim Wschodzie i tam jedzona od tysięcy lat. W Polsce zyskuje jednak coraz większą popularność przede wszystkim ze względu na łatwość przygotowania, ale też cenne wartości odżywcze. W codziennej diecie może stanowić zamiennik ryżu lub ziemniaków, sprawdzi się doskonale w potrawach obiadowych, z mięsem lub warzywami, ale także na słodko z miodem, mlekiem i owocami. Największym atutem kaszy kuskus jest jej korzystny wpływ na układ pokarmowy. Dzięki temu, że jest lekkostrawna, nie podrażnia żołądka, może ją więc spożywać każdy, nawet osoby z problemami gastrycznymi. Wśród właściwości zdrowotnych kuskusu należy wymienić przede wszystkim sporą zawartość błonnika i cennego białka. Proteiny zawarte w produkcie mogą stanowić doskonały zamiennik białka zwierzęcego, dlatego powinny go spożywać osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Błonnik natomiast to ważny składnik zdrowej diety, który zapobiega rozwojowi otyłości, cukrzycy i miażdżycy. Ten cenny składnik pęcznieje w żołądku, wydłużając uczucie sytości oraz usprawniając procesy trawienne. Kasza kuskus razowa zawiera więcej błonnika niż jej tradycyjna wersja. Kasza kuskus posiada także sporo witamin i minerałów. Jedząc ją, dostarczymy do organizmu witamin z grupy B, zwłaszcza niacynę i kwas foliowy oraz żelazo, wapń, sód oraz fosfor. Dzięki swoim cennym składnikom odżywczym kasza kuskus zapewnia zdrowie, młody wygląd i dobre samopoczucie. Docenią ją także osoby na diecie odchudzającej, nie tylko ze względu na wysoką zawartość błonnika, ale także z uwagi na jej niską kaloryczność. Ponadto, produkt ten jest niskotłuszczowy. Niestety, kaszy kuskus nie poleca się diabetykom, gdyż ma ona dość wysoki indeks glikemiczny (65), co sprawia, że gwałtownie podnosi poziom glukozy we krwi. Kasza kuskus jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Odpowiednią ilość kaszy wystarczy zalać zagotowaną wodą, dodać sól i ulubione przyprawy i odstawić na 5 minut. Kaszę przygotowywaną na słodko można zalać gorącym mlekiem. Kasza kuskus razowa bio to produkt w pełni naturalny i organiczny, co gwarantuje najwyższą jakość smaku i wartości odżywczych. Certyfikat uprawy ekologicznej zapewnia również o nie użyciu przy produkcji pestycydów i innych środków chemicznych.

 

 

 

 

 

 

MĄKA GRYCZANA BIO

Mąka gryczana stanowi zdrowszy zamiennik tradycyjnej mąki pszennej, zwłaszcza gdy ktoś jest uczulony na gluten lub chory na celiakię. Gryka bowiem nie jest zbożem, jest więc bezglutenowa. Z mąki gryczanej z powodzeniem można przygotować pyszne dania. W Internecie znajduje się wiele przepisów na pierogi, placki, naleśniki, pizzę, ciasta, chleb oraz makaron z mąki gryczanej. Jeśli wykorzystamy ją jako dodatek do mąki pszennej, wzmocni smak produktu oraz przedłuży jego trwałość. Mąka gryczana wytwarzana jest z nasion gryki, charakteryzuje się licznymi właściwościami zdrowotnymi i wysoką zawartością wartości odżywczych. Przede wszystkim jest bogata w błonnik i wysoko wartościowe białko. Znajdują się w niej także witaminy z grupy B, witamina E oraz magnez, fosfor, wapń, potas i miedź. Spora zawartość przeciwutleniaczy w tym naturalnym produkcie sprawia, że jego spożywanie chroni przed rozwojem groźnych chorób oraz spowalnia proces starzenia organizmu. Ponadto, zawarta w mące rutyna wzmacnia naczynia krwionośne, usprawniając w ten sposób układ krążenia oraz podnosząc ogólną odporność. Do właściwości leczniczych mąki gryczanej należy zaliczyć także działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwcukrzycowe. Gryka bowiem obniża poziom cholesterolu i glukozy krwi, a zawarty w niej potas reguluje ciśnienie. Mąka gryczana to także bogate źródło błonnika. Poleca się więc ją na odchudzanie. Błonnik wesprze proces gubienia wagi i na dłużej zaspokoi głód. Produkt posiada także niski indeks glikemiczny, co z pewnością ucieszy diabetyków, którzy bez obaw mogą włączyć mąkę gryczaną do swojej diety. Mąka z gryki jest również niskotłuszczowa i niskokaloryczna. Stanowi więc idealny przykład zdrowej żywności, nietuczącej, nieprzetworzonej, a dostarczającej dużą dawkę składników odżywczych. Mąka gryczana firmy Vita Natura to 100%-wo naturalny i ekologiczny produkt. Gwarantuje to najwyższą jakość jego smaku, bogactwo wartości odżywczych i nieużywanie przy uprawie pestycydów i innych chemicznych dodatków.

 

 

 

 

 

 

MĄKA JAGLANA BIO

Mąka jaglana to bardzo niedoceniany składnik polskiej kuchni, a szkoda, gdyż można z niej przyrządzić wyśmienite wypieki, ciasta, chleb, pierogi czy naleśniki. Jej niewątpliwym atutem jest przede wszystkim fakt, iż jest bezglutenowa. Oznacza to, że mąkę jaglaną bez pobaw mogą spożywać osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. Świetnie zastąpi im ona tradycyjną mąkę pszenną. Jednak brak glutenu w składzie mąki jaglanej to niejedyny jej atut. Przede wszystkim obfituje ona w liczne składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na cały organizm. Regularne stosowanie tego naturalnego produktu zapewni nam zdrowie, odmłodzi, doda energii i poprawi samopoczucie. Jedną z najkorzystniejszych właściwości leczniczych mąki jaglanej jest jej odczyn zasadowy. Oznacza to, że działa ona alkalizująco na organizm, odkwaszając go, co poprawia ogólne funkcjonowanie ciała, likwiduje zmęczenie i zmniejsza stany zapalne. Ponadto, maka z prosa posiada sporo krzemionki, która zbawiennie wpływa na urodę, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Ponadto, dba o kości i stawy. Maka jaglana zawiera też lecytynę, poprawiającą pamięć i obniżającą poziom cholesterolu we krwi. Z kolei żelazo, zawarte w produkcie, chroni przed niedokrwistością. Regularne spożywanie mąki jaglanej wzbogaca także naturalną florę bakteryjną jelit, co usprawnia działanie układu pokarmowego i korzystnie wpływa na ogólne funkcjonowanie organizmu. W tym naturalnym produkcie znajdziemy także cenny tryptofan, który powinien znaleźć się koniecznie w diecie osób zestresowanych i żyjących w napięciu. Składnik ten bowiem poprawia humor, reguluje sen, działa uspokajająco i lekko antydepresyjnie. Mąka jaglana obfituje także w przeciwutleniacze. Te składniki odżywcze posiadają właściwości nieocenione dla organizmu. Działają one przeciwzapalnie, chronią przed infekcjami i groźnymi chorobami, obniżają poziom białka C-reaktywnego, które może wskazywać na różnorodne problemy zdrowotne.

 

 

 

 

 

MĄKA KUKURYDZIANA BIO

Mąka kukurydziana stoswana jest głównie w Ameryce Południowej, gdzie przyrządza się z niej tamtejsze tradycyjne dania, takie jak nachos, tacos oraz tortille. Popularna jest także w kuchni osób cierpiących na celiakię i uczulonych na gluten, gdyż jest to produkt bezglutenowy i doskonale zastępuje tradycyjną mąkę pszenną. Jednak ze względu na liczne właściwości zdrowotne mąki kukurydzianej, warto by sięgnął po nią każdy, komu zależy na zdrowym odżywianiu. W mące kukurydzianej znajduje się wiele cennych składników odżywczych. Przede wszystkim zawiera ona spore ilość witaminy A, dbającej o dobry wzrok, witaminy E, zwanej witaminą młodości, która spowalnia procesy starzenia oraz witamin z grupy B, które wspomagają prawidłową pracę układu nerwowego. Ponadto, mąka kukurydziana to prawdziwa skarbnica cennych pierwiastków. Zawarty w niej selen wspomoże działanie tarczycy, wapń i fosfor zadbają o mocne zęby i kości, magnez zadziała antydepresyjnie, kobalt usprawni przyswajanie żelaza, a potas obniży ciśnienie. Mąka kukurydziana posiada w swoim składzie także unikalny związek, zeaksantynę, która wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, zwalczające wolne rodniki oraz spowalniające starzenie organizmu. Produkt ten poleca się także osobom odchudzającym się, gdyż zawiera sporo błonnika, więcej niż tradycyjna mąka pszenna i jest od niej mniej kaloryczny. W 100 gramach mąki kukurydzianej znajduje się 361 kalorii. Badania wykazują, że mąka kukurydziana posiada także wiele właściwości zdrowotnych. Zawarte w niej substancje zmniejszają ryzyko cukrzycy i miażdżycy, wystąpienia niektórych nowotworów i otyłości. W dodatku jest lekkostrawna, nie obciąża więc żołądka. Mąka kukurydziana nadaje wypiekom puszystości i pięknego, złocistego koloru. Ponadto, ma słodkawy posmak, doskonale sprawdzi się więc w ciastach, plackach i naleśnikach. Można z niej także przyrządzić bezglutenowy chleb oraz zagęszczać nią zupy i sosy. Mąka kukurydziana firmy Vita Natura to produkt bio, pochodzący z naturalnych, ekologicznych upraw. Jest on w 100% organiczny, nie zawiera dodatków chemicznych, charakteryzuje się najwyższą jakością smaku i bogactwem wartości odżywczych.

Skorzystaj z naszej bogatej oferty

ZdrowyKram.pl
ul. Jana Pawła II 23 lok. A3
warszawa - Stara Miłosna
Tel. 500 271 031
E-mail: zdrowykram@tlen.pl

 

 

Napisz do nas

Facebook
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Twitter
Google Plus
Google Plus
Google Plus